Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 9. juni 2006 kl 17.30 VM fotball 2006: Åpningskampen Tyskland - Costa Rica

Endelig avspark

Arne Scheie kommenterer fra fotball-VM 2006. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Arne Scheie kommenterer fra fotball-VM 2006. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Hvert fjerde år skjer det: Klodens beste utøvere i verdens største idrett konkurrerer om idrettens mest prestisjetunge trofé. Det er klart for avspark i det 18. fotball-VM. NRK sender 21 kamper.

Idrett på høyt nivå. Show. Spenning. Overraskelser. Skandaler. Folkefest. VM har noe for de fleste. Tyskland er vertskap, og kampene er spredt på 12 av landets største byer. 64 kamper skal spilles fra åpningskampen 9. juni i München til finalen på Olympiastadion i Berlin en måned senere. Hvem som møtes der, er ikke godt å si.

Brasil favoritter
Brasil, med stjerner som Ronaldinho, Kaka, Ronaldo og Roberto Carlos, er igjen blant favorittene. Tyskland skal man imidlertid aldri avskrive. Den engelske spisskjempen Gary Lineker sa det omtrent slik: "Fotball er en kamp med 11 mot 11, og til slutt vinner Tyskland".

Linekers landsmenn er som vanlig høyt oppe før et mesterskap, og denne gangen med bedre grunn enn på lenge. Spillere som Lampard, Terry, Gerrard og Beckham er gode nok til å føre England langt, og hvis vidunderbarnet Wayne Rooney blir skadefri i tide, kan det gå hele veien for engelskmennene. Og hva med verdensmesterne fra 1998, Frankrike? Et lag med Thierry Henry på topp er å regne med.

Dessuten er Italia, Nederland og Argentina medaljekandidater. Kanskje USA kan få sitt gjennombrudd i internasjonal fotball. Legg til at det garantert blir en overraskelse, et lag som gjør det mye bedre enn alle hadde trodd. I forrige VM var det Sør-Korea, i EM for to år siden var det Hellas. Hvem blir det i år?

Tyskerne forventer seier
Som vanlig spiller vertslandet åpningskampen. Motstander er Costa Rica, som vel neppe levnes særlig sjanse. Tyskland er rangert som det 19. beste landslaget i verden, med Costa Rica er på 26. plass.Tyskerne er favoritt i gruppen, som ellers består av Polen og Ecuador. Kampen spilles på nybygde Allianz Arena i München, og er til vanlig hjemmebane for storklubben Bayern München. Her spilles også den ene semifinalen.

21 kamper
NRK skal vise i alt 21 kamper fra fotball-VM. Det er 17 kamper fra puljespillet, to åttendelsfinaler, en kvartfinale og en semifinale. Kommentatorer er Arne Scheie/Karl-Petter Løken og Olav Traaen/Jostein Flo.

Direktesending fra NRK Sport (2006)
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, 23 04 77 51/92 01 55 79
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 (mail: info@nrk.no)