Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 22. mai 2007 kl 22.30 Safari

Kunstopplevelser i sommer

Programleder Jeannette Platou. (Foto: Nils Vik)
Programleder Jeannette Platou. (Foto: Nils Vik)
I vårens siste Safari ser vi nærmere på kunstopplevelser du bør få med deg i sommer. Programleder er Jeannette Platou.

Vi møter årets festspillkunstner Børre Sæthre, nordiske tegneseriekunstnere, russiske Dmitry Tsvetkov og portrettmaler Håkon Gullvåg.

Børre Sæthre
Årets festspillkunstner i Bergen har siden slutten av 90-tallet markert seg både nasjonalt og internasjonalt med sine gigantiske installasjoner. Utstillingen har tittelen "From someone who nearly died but survived". Dette er også en treffende beskrivelse på hvordan Børre Sæthre opplever de siste ukene før åpning. Programleder Jeannette Platou møtte ham under de hektiske forberedelsene til utstillingen. Utstillingen hans kan du selv se i Bergen kunsthall fra 24. mai til 19. august.

Katja Tukiainen og Matti Hagelberg
Vi har både fått "Tegneseriens dag" og tegneseriefestival her i landet, og i sommer kommer strek-kunstnerne på galleri. Bomuldsfabrikken Kunsthall i Arendal samler kremen av skandinaviske tegneseriekunstner til utstillingen "Nordiske Streker". Mange serietegnere har solid kunstutdannelse bak seg, noe som gjør at de formfullendte rutene etter hvert har opparbeidet seg status som kunst.

- Men det er like mye tekst som tegning i en god stripe, sier finske Matti Hagelberg og Katja Tukiainen. De føyer seg inn i den gode tradisjonen med ruter fylt av mysterier og gode gjerninger, men heltene deres er annerledes en den klassiske TinTin, Tarzan og Supemann. Safari har møtt dem i Helsingfors, og du kan se utstillingen i Bomuldsfabrikken kunsthall fra 12. mai til 1. juli.

Dmitry Tsvetkov
Den russiske kunstneren Dmitry Tsvetkov er fascinert av militæreffekter, og lager dem av uventede materialer: bomber av silkestoff med perlebesetning, maskingeværer av fløyel med blondepynt, og militærfrakker pyntet til trengsel med perlebroderier… Under festspillene i Nord-Norge skal han vise noe av dette, og kanskje får han ferdig en gigantisk bh inspirert av russisk-ortodokse kirkekupler. Eller kanskje han tar med sin Barbie-kolleksjon av likkister, én for hver dag i uken?

- Alle spør hvorfor jeg lager likkister til Barbiedukken, men ingen spør hvorfor hun har svømmebasseng, sier kunstneren selv. Festspillene finner sted fra 23. til 30. juni.

Håkon Gullvåg
I sommer stiller Håkon Gullvåg ut på Blaafarveverket sammen med noen av mestrene fra den skandinaviske gullalder: Christian Krogh, PS Krøyer og Carl Larsson. Gullvåg har mer enn noen annen fornyet portrett-tradisjonen i Norge, og Safari har besøkt ham under arbeidet med nye bilder.

Egenprodusert kunst- og kulturmagasin fra NRK Kultur (2007)
Programleder: Jeannette Platou
Reportere: Tina Waldø-Jensen, Sven Erik Helgesen, Marit Christina Lie, Hanne Skrikerud, Ninja Benneche.
Research: Lisa Karlsson
Producer: Leif Kristian Hatland
Vaktsjef: Ingerid Nordstrand
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900
info@nrk.no