Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 18. oktober 2011 kl 21.30 Bokprogrammet: Når foreldre blir borte

Oppgjøret med far – når er det for sent?


Det skal handle om livets vanskelige faser i kveld. De fleste av oss må jo oppleve at foreldrene våre dør. Men når mamma eller pappa blir borte – hvilke spørsmål stiller vi oss da? Når det er for sent å få svar?

Tore Renberg (1972) har skrevet en rekke bøker, men det er romanene om Jarle Klepp som har gitt ham en stor og begeistret leserskare, både i Norge og utlandet. "Kompani Orheim" (2005) ble tildelt P2-lytternes romanpris og senere filmatisert. For "Charlotte Isabel Hansen" (2008) mottok han Bokhandlerprisen. I hans femte roman om Jarle Klepp, "Dette er mine gamle dager", møter vi en mer moden Jarle som har et oppgjør med sin døde far. I rollen som småbarnsfar blir det viktig for Jarle å ta opp spørsmål han har forsøkt å unngå.

Lars Ove Seljestads bok "Fjorden" åpner med denne scenen: Ved farens døde kropp sitter en voksen mann og spør: Hvorfor kom jeg aldri nær deg? Men så husker han en tur de tok sammen for å hente en ny båt. Og den ligger der faktisk fortsatt i et gammelt naust i Tørrvikbygda i Hardanger. Bokprogrammet reiser dit for å møte Lars Ove Seljestad og båten. Forfatteren er fra Odda og debuterte med romanen "Blind" i 2005. Hans siste bok er en roman om de store spørsmål; om det alt for korte livet, om døden og om alle tings forgjengelighet.

Mamma hadde alltid vært der, men nå er hun borte. Det tok bare et øyeblikk, på T-banen i Seoul. Dørene gikk igjen, pappa snudde seg rundt og plutselig var hun der ikke lenger. "Ta vare på mamma" er en bok om sårene og drømmene som skjuler seg i enhver familie. Shin Kyung-sook s bok har solgt over 1,5 millioner bøker på to år og er den mestselgende koreanske bok noensinne. Hva vil de si å være mor? Hvilke bånd binder oss sammen som familie, og hvordan blir vi usynlige for de som står oss nærmest?


Egenprodusert litteraturprogram 2011
Programleder : Siss Vik
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt : Sarah Jordanson Fauske, Tlf: 415 06 747/ 23044064
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900, info@nrk.no