Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 9. september 2002 kl 19.30 Puls

Ny kreftforskning

Vera Kvaal og
Vera Kvaal og "Puls" følger en ny metode i kampen mot kreft. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Som den første i verden skal norske Bjarne Fænn bekjempe kreften med stamceller fra benmarg. ”Puls” og reporter Kjell Erik Moen følger prosessen.

Bjarne Fænns lange kamp mot lymfekreft har ført til at benmargen hans er ødelagt av cellegiften. Immunforsvaret ligger dødt, og kroppen tåler rett og slett ikke mer cellegift. Tidligere fikk pasienter som Fænn beskjed om å gi opp, dra hjem og gjøre det beste ut av den siste tiden. Nå har Radiumhospitalet funnet en måte å gjenoppbygge immunforsvaret på, og Fænn blir den første pasienten som setter denne metoden ut i livet.

- Stamceller hentes ut av benmargen, og blir dyrket om til støtteceller, forklarer reporter Kjell Erik Moen. - Disse hjelper kroppen med å sparke i gang et dødt immunforsvar, slik at kroppen kan utsettes for mer cellegift for å bekjempe kreften.

Sammen med Moen følger seerne denne nye formen for behandling. Hva skjer med Fænns immunforsvar når støttecellene blir satt inn?

Den nye arbeidsplassen
En fleksibel og mobil arbeidsplass høres flott ut, men hvordan er en slik arbeidsplass egentlig? Dette ønsker reporter Randi Hellan å se nærmere på i kveldens program. Vi blir bedre kjent med en av de nye måtene å organisere en slik arbeidsplass på, som er å la de ansatte være mye ute og i bevegelse. Med en mobiltelefon og en laptop kan man ta frem arbeidet hvor som helst og – når som helst.

- Er dette frihet, spør ”Puls”. Og hvor blir det av det naturlige skillet mellom arbeid og fritid, når det ikke finnes noen grenser for hvor og når man kan jobbe? Fungerer en slik arbeidsplass for alle, og hva gjør en slik arbeidssituasjon med oss? Spørsmålene står i kø når ”Puls” går den fleksible arbeidsplassen nærmere i sømmene.

Egenprodusert helsemagasin
Programleder: Vera Kvaal
Prosjektleder: Marie Sjo
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96