Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 28. september 2002 kl 22.25 Fakta på lørdag: Villdyras virkelige verden

En glemt verden gjenoppstår

Over 30 forhistoriske dyr er rekonstruert i
Over 30 forhistoriske dyr er rekonstruert i "Villdyra kommer". Her er det kjempeåtseldyret andrewsarchus som forsyner seg av en ung brontothere. (Foto: BBC)
BBCs storsatsing ”Villdyra kommer”, oppfølgeren til ”Dinosaurene kommer”, ble sendt i sommer og startet mandag denne uken i reprise på NRK2. Kveldens Fakta på lørdag handler om de vitenskapelige funnene som serien bygger på.

Banebrytende animasjonsteknologi og nye vitenskapelige funn er hovedingrediensene i BBCs suksessoppskrift. Men hvordan greide forskerne å avdekke og gjenreise den glemte verdenen som serien skildrer?

Rundt 500 vitenskapsfolk fra hele verden har vært konsulenter for BBC i arbeidet med ”Villdyra kommer”. Kveldens dokumentar viser hvordan forskerne har fått en så inngående kjennskap til skapninger som for lengst er utryddet. Her ser vi hvordan de følger sporene bakover, og tar del i det nitide arbeidet med å gjenskape de forhistoriske kjempene ved hjelp av knokler, fossiler, dataanimasjon og spesialeffekter.

Pattedyrenes triumf
Programmet skildrer også hvordan det gikk til at pattedyrene etter dinosaurenes utryddelse overtok posisjonen som de største, raskeste og mest effektive slåsskjempene på jorden. At de var varmblodige og hadde store hjerner, gjorde det lettere for dem å tilpasse seg omgivelser i endring. Produksjonen av melk gjorde avkommene sterke, og vi skal også se hvordan tennene gjorde pattedyrene i stand til å overleve i mange ulike miljøer.

Om ”Villdyra kommer”
”Villdyra kommer” er laget av det samme prisbelønte teamet som ”Dinosaurene kommer”, en av historiens største britiske tv-suksesser. Også oppfølgeren, som sies å være tidenes dyreste dokumentarserie, har blitt enormt populær og er solgt til tv-stasjoner i nærmere femti land. Den tar for seg pattedyrenes utvikling fra 49 millioner år tilbake og fram til istiden for 30.000 år siden.

Britisk dokumentar
Originaltittel: Science of Walking with Beasts
Produksjon: BBC (2001)
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51, 95 10 02 99


LENKER
  • Om Villdyra kommer 
  • BBCs nettside 
  • Om teknologien bak serien