Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 20. mai 2003 kl 20.25 Timbuktu: Fra eldorado til utkant

Fra eldorado til utkant

Historiker Salim Ould El Hadj fra Timbuktu forteller om tuaregene som grunnla byen på slutten av 1000-tallet. (Foto: Carsten Sørensen)
Historiker Salim Ould El Hadj fra Timbuktu forteller om tuaregene som grunnla byen på slutten av 1000-tallet. (Foto: Carsten Sørensen)
I middelalderen trodde europeerne at Timbuktu var et afrikansk eldorado kledd i gull, men etter hvert som de klarte å komme seg dit, endret myten seg til en historie om det fjerneste fjerne.

- Folk sier at Timbuktu er verdens ende, sier Ali Farka Touré fra Timbuktu. – Langt i fra! Timbuktu er verdens sentrum! Han er selvsagt uenig i myten som plasserer Timbuktu på kartet som verdens ende.

I den første episoden av denne serien i to deler, handler det om Timbuktu fra 1300-tallet til vår egen tid. Siste del blir sendt neste tirsdag.

En forgylt by
Tidligere kom minst to tredeler av alt gullet i verden fra Vest-Afrika, og Timbuktu var et av stoppene på reiseruten mot Nord-Afrika og Europa. Etter hvert spredde ryktet seg i Europa om at Timbuktu var kilden til all denne rikdommen. Mange håpefulle oppdagelsesreisende la ut i håp om å bli første europeer i gullbyen. Svært få overlevde.

Verdens ende
De fleste som startet fra Atlanterhavskysten døde etter kort tid av malaria eller andre tropesykdommer. De som valgt veien gjennom ørkenen i nord, ble ofte ranet og drept av tuareger eller maurere før de kom langt. Mislykkede forsøk på å nå byen endret også etter hvert mytene rundt den. Snart ble Timbuktu oppfattet som et utilgjengelig sted – uoppnåelig for folk flest.

Etter de eventyrlystne oppdagerne kom kolonialistene til Timbuktu, og med dem nye myter om ørkenbyen og folkene som levde der. Kolonialistene trengte gode begrunnelser for å rettferdiggjøre okkupasjonen av landområdene. Mer om dette i andre del av denne dokumentaren.

Innkjøpt dokumentar i to deler
Regi: Carsten Sørensen
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96