Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 20. oktober 2008 kl 20.05 I USA med Stephen Fry

På sightseeing i USA

I sin svarte London-drosje kjører Stephen Fry på kryss og tvers gjennom 50 delstater for å avdekke det virkelige USA. (Foto: NBDtv)
I sin svarte London-drosje kjører Stephen Fry på kryss og tvers gjennom 50 delstater for å avdekke det virkelige USA. (Foto: NBDtv)
Stephen Fry er en engelsk herre med mange titler – både forfatter, skuespiller, humorist, filmskaper og TV-personlighet. Han trer også inn i rollen som verdens mest sjarmerende guide, når han i kveld inviterer seerne med på en varm og morsom sightseeing gjennom USA.

Stephen Fry er en vaskekte londoner, men mener selv han bare var noen millimeter fra å bli født i USA. Derfor drar han nå til nasjonen som kunne ha blitt hans moderland, for å utforske menneskene og kulturen til den han kunne ha blitt - nemlig amerikaneren Steve.

På kryss og tvers
I fem programmer blir vi med Stephen Fry ut på nysgjerrige eventyr i de Forente amerikanske stater. I sin svarte London-drosje kjører han på kryss og tvers for å avdekke det virkelige USA. Det blir en herlig blanding av møter med eksentriske individualister, amerikanske ikoner og lokale helter. Gjennom sin forståelse, kunnskap og hengivenhet gir Stephen Fry seerne et varmt og humoristisk innblikk i de forskjellige statenes lover og regler, liv og virke. Det er en historisk, så vel som opplevelsesrik, reise gjennom hele nasjonen fra år 1776 og frem til i dag.

Kjendiser og hvermansen
På sin reise gjennom 50 delstater ender Stephen blant annet opp med å drikke te sammen med regissør Steven Spielberg og tar en svipptur innom ranchen til president Bush. Han sammenligner musikksmak med souldronningen Aretha Franklin og hvem er vel rettere å snakke med om staten California enn guvernøren selv, Arnold Schwarzenegger? Men i tillegg til kjendiser, møter Fry også lokale ildsjeler som setter sitt preg på det nærmiljøet han besøker. Dette ender med mer eller mindre frivillig deltagelse i alt fra kullgruvegraving til VM i kurukekasting. "I USA med Stephen Fry" en hyllest til alt det rare, vakre, eksentriske og storslagne som rører seg i USA.

New World
I første program "New World" tar Stephen Fry for seg New England, regionen i det nordøstre hjørnet av USA. Han fisker hummer i Maine, observerer valgkampanjen i New Hampshire, lager sin egen iskrem i Vermont og blir invitert på nyttårsfeiring for hekser og trollmenn i Salem, Massachusetts. Ingen unnslipper Stephens nysgjerrige spørsmål, og med sin sjarme og varme klarer han til og med å bli dus med gudfedrene i den italienske delen av Queens, som selvfølgelig driver med gambling og har flere kulehull i veggen. Kontrastene langs østkysten av USA er mange og interessante, men en ting har folket der til felles - de er åpne, gjestfrie og imøtekommende.

Dokumentarserie i fem deler (2008)
Originaltittel: Fry in America
Produsert av: NBDtv for BBC
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf. 23 04 41 01/97 52 52 87,
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.no