Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 17. juni 2008 kl 19.55 Koht i familien

Lite jobb, lite husarbeid

Christine Koht er programleder for Koht i familien. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Christine Koht er programleder for Koht i familien. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Folk jobber mindre enn før, og barna i husholdningen har nesten ingen plikter i hjemmet. Er det rart familien tilbringer mye tid sammen?

Kohts undersøkelser avdekker stadig nye overraskende fakta om norsk familieliv. Man leser ofte om at folk jobber for mye og blir utbrente og lider av stress, men statistikken underbygger ikke dette. Det er nemlig slik at folk jobber mindre enn på 1970-tallet. Vi har fått hele syv timer mer fritid siden da. En effektiv arbeidsdag for menn er i snitt fire og en halv time, mens den for kvinner er tre timer.

Gøy på jobben
Lite effektiv tid på jobben betyr ikke at man ikke trives mens man er der. Eiendomsmegler Cato Furuberg viser Koht hvordan han ter seg på jobben. Det er mye mimikk og fakter mens hans snakker med kunder, for som han sier: - Jeg tror kundene merker det gjennom telefonen hvis jeg er engasjert.

Kenneth har en ganske annen jobb en Kasper. Kenneth eier og driver platebutikken Neseblod Records som spesialiserer seg på rockemusikk av den tyngre sorten. Kenneth gir Koht en leksjon innen de forskjellige sjangrene, fra heavy metal til industri til speed metal til death metal og black metal. Koht er nesten lutter øre.

Sokkemysteriet
Samme hvor forskjellige man er, og samme hvilke jobber man har eller hvor man bor – en ting har man til felles: Det forsvinner utrolig mange sokker i klesvasken. Hvor blir de av? Kohts uhøytidelige undersøkelser viser at de fleste forklarer det med "sokkenissen", en forklaring som strengt tatt fortsatt er et mysterium. I forlengelsen av alle de forsvunne sokkene har Koht oppdaget at hele 52 prosent av oss daglig går med forskjellige sokker...

Late barn
"Alt var bedre før" er gjerne noe man hører. Det kan neppe dagens barn si seg enig i når det gjelder plikter og oppgaver i hjemmet. Faktum er at norske barn slipper utrolig billig unna: 39 prosent gjør ingenting hjemme, 33 prosent rydder rommet, 9 prosent har oppgaver, men gjør dem ikke, 6 prosent tømmer søppel, 6 prosent dekker bordet og 7 prosent lufter hunden.

Man kan jo spørre seg om det er slik at foreldrene tilbringer stadig mindre tid i vanlig jobb i tradisjonell forstand, men at de gjør stadig mer av arbeidet i hjemmet?

Om serien
Den koht'ske metode har allerede gitt oss mye kunnskap om den norske gjennomsnittsmannen. Nå er det altså den norske gjennomsnittsfamilien som skal under lupen. Koht har ikke barn, og hun er absolutt ikke ute i en oppdragerrolle. Men hun er veldig nysgjerrig. Hvordan klarer folk å kombinere jobb, familie, venner og kjærlighetsliv? Hvordan strukturerer man en hverdag der man er konstant 5 minutter på etterskudd? Blir man ikke sliten, trøtt og sur? Hvordan påvirkes familielivet?

Ved hjelp av uredde spørsmål, aktiv tilstedeværelse, sirlig nedtegnet statistikk og en utrolig evne til å komme innpå folk danner Koht seg et bilde av tilstanden i norske familier. Vi kan allerede nå røpe at det går overraskende bra med den norske familien. Koht er rett og slett dypt imponert over hva folk får til.

Programmet er sendt tidligere.

Innkjøpt underholdningsserie fra Feelgood scene og film AS (2006)
Programleder: Christine Koht
Regi: Kristin Ekker
Produksjonleder: Karin Kilde
Produsent: Thomas Giertsen
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf: 23 04 78 53
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no