Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 1. juni 2003 kl 15.00 Norske filmminner: Kimen

Kollektiv vold

Helge Jordal som Andreas.
Helge Jordal som Andreas.
Hvilke krefter er det som driver massene til voldshandlinger som enkeltindividet ikke ville drømme om å utføre? Og hvilket ansvar har det enkelte menneske for den vold som utføres av fellesskapet?

Det er klart for den siste av tre filmer basert på Tarjei Vesaas' romaner som er sendt i Norske filmminner denne uken. Filmen tar oss med til en grønn øy i havgapet mot vest der det bor en håndfull mennesker. I sitt enkle og jordnære miljø lever de i harmoni med seg selv og hverandre. Det er et lite samfunn i tilsynelatende balanse.

Men så kommer en fremmed til øya, og brått ødelegges likevekten. Som en orkan rammer ulykken det lille samfunnet. I løpet av noen korte dramatiske timer av fortettet vold forandres øyfolkets tilværelse. Et drap utløser angst, hat og massepsykose - og skjulte krefter slippes løs.

Vanviddsdøgn
Familien Li opplever i løpet av vanviddsdøgnet at datteren (Helle Ottesen) dør og sønnen Andras (Helge Jordal) blir morder. Men hjulpet av Karl Lis (Kjell Stormoen) og hans moralske styrke øver øyfolket bot for sin kollektive ugjerning, og kimen til nytt liv for det lille samfunnet slår rot.

Norsk spillefilm fra 1974
Regi: Erik Solbakken
I rollene: Kjell Stormoen, Svein Sturla Hungnes, Ragnhild Michelsen, Helle Ottesen, Helge Jordal og Ragnhild Hilt
Pressekontakt: Anna-Marie Normann , tlf 23 04 78 53