Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 12. oktober 2005 kl 21.40 Henrik 8.

En falmet konge

Henrik 8. har mistet noe av livsgnisten fra de tidligere årene.(Foto: Powercorp International Limited)
Henrik 8. har mistet noe av livsgnisten fra de tidligere årene.(Foto: Powercorp International Limited)
Etter det mislykkede ekteskapet med Anne av Cleve sørger kong Henrik 8. for at Cromwell får sin straff for å ha lurt ham inn i ekteskap med henne. Og kort tid etter finner den kvinnegale monarken seg nok et egnet hustruemne.

Etter at Cromwell har lidd sin ublide skjebne i gapestokken, øyner Norfolk sin sjanse til endelig å bli kongens fortrolige. Tiden er inne for å presentere sin niese Katherine Howard for Henrik 8. Kongens begeistring lar ikke vente på seg, og blendet av den unge pikens skjønnhet kaster han ikke bort tiden, og frir til henne.

Men Katherine er ikke er så jomfruelig som først antatt, og kongen makter ikke å tilfredstille sin driftige kone. Hennes stadige flørt med de yngre herrene på slottet og kongens tiltagende panikk for sine ørsmå sjanser til å få flere barn ender i katastrofe.

Etter påtrykk fra sine egne ser Henrik 8. ingen annen utvei enn å la Katherine straffes for sin utroskap. Hun blir dømt til døden ved halshugging, og Henrik besegler sin skjebne som en fallen konge.

Ettersom årene går blir Henrik 8. en trist, gammel og overvektig mann. I sin siste fase av livet møter han likevel nok en kvinne, Katherine Parr. Hun tar bedre vare på ham enn han gjør selv, og skal bli den av hans hustruer som overlever den temperamentsfulle kongen.

Om serien
Dramaserien i fire episoder om den mektige Henrik 8. sparer ikke på kruttet . Slik hans liv var preget av dramatiske hendelser er også serien spekket med høydepunkter. I løpet av serien er vi vitner til fire bryllup, tre fødsler, seks henrettelser, fem dødsfall og en begravelse.

Ray Winstone (kjent fra Cold Mountain og King Arthur) spiller den grusomme, men fargerike monarken. Helena Bonham-Carter har rollen som den forføreriske Anne Boleyn, Emilia Fox spiller Jane Seymour, mens David Suchet (kjent som Hercule Poirot) spiller kardinal Wolsey.

Britisk dramaserie (2004)
Originaltittel: Henry VIII
Produsert av: Granada
I de viktigste rollene: Ray Winstone (Henrik 8), Helena Bonham-Carter (Anne Boleyn), Assumpta Serna (Katherine av Aragon), Joss Ackland (Henrik 7), Sid Mitchell (unge Henrik), David Suchet (kardinal Wolsey), Charles Dance (hertugen av Buckingham) og Emilia Fox (Jane Seymour).
Pressekontakt: e>1, tlf 23 04 99 18/98 85 88 80