Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 17. august 1999 kl 20.20 Store, svenske visediktarar: Carl Michael Bellman

Store, svenske visediktarar: Carl Michae


NRK1 tirsdag 17. august kl 20.20
Store, svenske visediktarar: Carl Michael Bellman

Portrett av visesangens grunnlegger

Herbjørn Sørebø fortsetter i kveld sin reise i den svenske visetradisjonen. Denne gangen er det en av grunnleggerne for selve tradisjonen, Carl Michael Bellman, som står for tur. Han portretteres gjennom malerier fra hans hovedverk \"Fredmanns epistler\".
Carl Michael Bellman regnes som en av grunnleggerne for den svenske visetradisjonen. Han levde fra 1740-95, og det han er mest kjent for er hovedverket \"Fredmanns epistler\".

- Jeg kjøpte mitt første eksemplar av epistlene i et antikvariat i Stockholm på reportasjereise for NRK. Dessverre har jeg ikke det mere, det har blitt borte, ler Herbjørn Sørebø, som personlig er en stor beundrer av svensk viselitteratur.

- Jeg har alltid hatt en stor forkjærlighet og interesse for denne typen litteratur, og kan mye delvis utenat, forteller Sørebø.

Norsk- svensk kunstner
I programmet om Bellmann snakker Sørebø med billedkunstneren Peter Dahl, som på forsommeren hadde en kjempeutstilling av egne malerier på Waldemars Udde i Stockholm.
- Peter Dahl er bortimot norsk, og vokste opp på Ekely. Han bodde der i åtte år, men snakker ennå norsk med svensk aksent, sier Sørebø.
Dahl fikk sitt gjennombrudd som kunstner etter å ha illustrert boken om Fredmanns epistler, og utstillingen i Stockholm inneholder store bilder derfra, i tillegg til annet arbeid.

Stor innlevelse
- Peter Dahl er en fabelaktig kunstner og kunstprofessor, og en av de mest kjente i Norden. Da han illustrerte Bellman, levde han seg så inn i materialet at han brukte lang tid på å komme seg videre. Han har fått et så nært forhold til Bellman, at det virker som om han gikk på kroa sammen med han på 1700-tallet, påpeker Sørebø.
- Det var vanskelig å finne fjernsynsopptak med Bellmann, men vi har børstet støvet av gamle klipp også denne gangen. Det finnes rikelig med artister som har sunget hans viser, og både NRKs og Svensk TVs arkiv har blitt saumfart, forklarer Sørebø.

NRK1 tirsdag kl 20.20

Bilde (via Scanpix/Internett)
Peter Dahl har illustrert Bellmans hovedverk \"Fredmanns epistler\", og er nærmest som en bekjent av visedikteren som levde på 1700-tallet. (Foto: Bjørn Scheele)

Produsert av Bjørn Scheele
Programleder: Herbjørn Sørebø

Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Sabine Hammari, tlf 23 04 99 18