Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 18. oktober 2006 kl 17.25 Grenseløs kjærlighet: Kjærlighetsstier

Grenseløse kjærlighetsmøter

Dorte og Adrian med dobbeltbryllup i Danmark og Romania. (Foto: DR)
Dorte og Adrian med dobbeltbryllup i Danmark og Romania. (Foto: DR)
I den samnordiske serien om kjærlighet mellom nordboer og innvandrere møter vi dansk/romanske Dorte og Adrian, svensk/brasilianske Anna og Vini samt finsk/russiske Paavo og Zanaiida.

En feriereise til Romania førte danske Dorte sammen med Adrian. Bryllup blir feiret både i Danmark og Romania: "Bryllupet i dag er med familie og venner i Danmark. Senere holder vi bryllup i Romania, for alle dem vi kjenner der nede," forklarer Dorte.

Det er hun som foreløpig skaffer pengene, som prosjektmedarbeider i IT-bransjen. Adrian går på språkskole.

Internett som forlover
Anna fra Ørebro og Vinicius fra Brasil fikk først kontakt med hverandre på Internett. Vi møter dem på Arlanda flyplass utenfor Stockholm og i Ørebro.

Etter tre måneder med intensiv chatting bestemte de seg for å skrape sammen penger til en flybillett til Vini og treffes på ordentlig.

Kjærlighet i Finskebukta
Finske Paavo og russiske Zinaiida, begge 75 år, er eldste par ut i serien. De traff hverandre på grenseovergangen mellom det finske og det russiske Karelen.

Da Paavos første hustru døde, trodde han at han kom til å leve resten av livet som eremitt. Men han trivdes ikke som enslig, og i dag bor paret på den finske siden av Karelen.

Deres familiers skjebner er uransakelig: "Jeg avskydde russerne som ung, men hvem kunne gjette at jeg skulle få en russisk kone?" undrer Paavo. Det hører med til historien at finske soldater skjøt og drepte Zinaiidas far i 1941.

Mer om serien
Statistikken viser at interkulturelle forhold er mer og mer vanlig. Nå blir hvert femte ekteskap i Norge inngått mellom personer med ulik nasjonalitet. Det er dette "Grenseløs kjærlighet" handler om, en feelgood-serie med masse varme og humør. Vi møter tre ulike par i hver sending. I fire av programmene møter vi et par fra Norge.

Temaene som kommer opp i løpet serien, er velkjente, men får her en spesiell vri. Det handler om lovens bokstav. Om samliv. Om det mannlige-kvinnelige-menneskelige. Familie og barn. Slekt og venner. Det handler også om unik kjærlighet – og vår tids grenseløse kjærlighetsmøter som er med å forandre de norske, svenske, danske og finske samfunnene.

Serien er en samproduksjon mellom NRK og de nordiske søsterselskapene.

Nordisk dokumentarserie i 7 deler (2005)
Prosjektleder og regi, NRK: Kjetil Saugestad
Produsert av: Utbildningsradioen (UR), i samproduksjon med NRK, DR, YLE og FST
Kontakt i NRK Østlandssendingen: Kjetil Saugestad, tlf 90 93 34 92 kjetil.saugestad@nrk.no
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf 23 04 74 57
Tidligere sendt 08.11.05