Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 14. mars 2010 kl 17.30 Åpen himmel: Skaperglede

Når det gjør vondt å skape noe nytt

Roald Andersen d.y (f.v), programleder Gunnhild Aksnes Kristiansen og hustrubadur Tore Thomassen. (Foto: Ragnhild Kristine Vartdal Espelund)
Roald Andersen d.y (f.v), programleder Gunnhild Aksnes Kristiansen og hustrubadur Tore Thomassen. (Foto: Ragnhild Kristine Vartdal Espelund)
- Å skape er ikke alltid er en glede. Noen ganger gjør det faktisk vondt! Det sier den 39 år gamle kunstneren Roald Andersen. Likevel fortsetter han å lage kunst i en nedlagt mølle i Kristiansand.

Men Andersen legger ikke skjul på at begrepet "skaperglede" kan oppleves litt problematisk til tider. Noen av kunstverkene sine har han følt det direkte smertefullt å utvikle. - For meg er skape og glede to helt forskjellige ting, sier han.

Har et budskap
Kunstneren fra Kristiansand ønker å si noe med kunsten sin. Han er opptatt av de vanskelige tingene i livet, og søker gjerne under overflaten. - Ofte fremstilles tro og liv så overfladisk. Det er ikke rom for å snakke om tvil og smerte, eller å innrømme at livet kan være vanskelig.

Jobber i gammel mølle
I "Åpen Himmel" møter vi kunstneren i den nedlagte Christiansand Mølle. I disse gamle lokalene har han laget sitt eget verksted. Han jobber med ulike teknikker som maleri, grafikk, tegning, installasjon og performance.

Også i denne utgaven av "Åpen Himmel" er trubadur Tore Thomassen med. I møte med kunstneren får Thomassen selv velge en sang , og han synger også noe Andersen ønsker seg. Dessuten kommer han stadig med spørsmål og innspill fra sidelinjen.

Programmene er produsert for NRK i 2010 av Sanden Media As i Kristiansand
Programleder er Gunnhild Aksnes Kristiansen
Prosjektleder i Sanden Media: Brita Sørli Jærnes, tlf. 40412726
Prosjektleder, NRK Temaredaksjonen: Magne Vik Bjørkøy, tlf. 73 88 12 00 dir. 73 88 18 13, mobil 90 78 99 50
TV-seere bes kontakte: Publikumsservice, tlf 815 65 900
Publikumssevice