Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 1. desember 2000 kl 22.35 Livets pris

Livets pris (ttv)


NRK2 fredag 1. desember kl 22.35
Livets pris

Aids-epidemien i Sør-Afrika

På den internasjonale aids-dagen viser NRK2 Erling Borgens rystende dokumentar om et Sør-Afrika som sitter på en tidsinnstilt bombe. Aids-epidemien sprer seg som ild i tørt gress! Levealderen i landet, der 4,2 millioner mennesker er hiv-smittet, er i ferd med å synke med 20 år. 50 prosent av alle gravide kvinner i landet er hiv-positive, og 35 prosent av elevene på videregående skoler er også smittet.

Samtidig har ikke helsemyndighetene i landet noen plan for å stoppe den dramatiske utviklingen, eller midler til å påkoste livsforlengende aids-medisiner.

På verdensbasis er 35 millioner mennesker hiv-smittet. Om lag 25 millioner av dem lever i afrikanske land sør for Sahara. I løpet av det siste året har to millioner mennesker dødd av aids i Afrika.

Unge mennesker rammes
I dokumentaren \"Livets pris\" får vi vite at det først og fremst er unge mennesker i alderen 15-30 år som nå rammes av hiv. En tredel av befolkningen i den berømte turist- og havnebyen Durban er smittet av hiv. På byens universitet er halvparten av studentene hiv-positive.

Eksperter mener at den gjennomsnittlige levealderen i Sør-Afrika vil synke med 20 år som følge av aids- epidemien.

I programmet møter vi sørafrikanske heksedoktorer som erkjenner at de ikke kan kurere aids. De har derfor kastet seg inn i en kondomkampanje.

NRK2 fredag kl 22.35

Norsk dokumentar
Ved Erling Borgen
Pressekontakter: Gunilla Gaarder, tlf 23049364, gunilla.gaarder@nrk.no og Siri G. Meyer, tlf. 23048123, siri.gronning.meyer@nrk.no

Bilde
1. Heksedoktoren Patience Koloko innrømmer at hun ikke kan kurere aids, men at man gjennom kunnskap om sykdommen kan hjelpe på mange andre måter. (Foto: Paul Weinberg/Kirkens Nødhjelp).

2. Patience Koloko (midten) har ledet arbeidskurs for andre heksedoktorer i fire år. Nå har de kastet seg inn i en kondomkampanje med støtte fra Kirkens Nødhjelp. (Foto: Paul Weinberg/Kirkens Nødhjelp).