Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 16. september 2008 kl 19.55 Ansikt til ansikt

Lydmakeren

Ansikt til ansikt: Morten Krogvold har møtt Arne Nordheim. (Foto: Morten Krogvold)
Ansikt til ansikt: Morten Krogvold har møtt Arne Nordheim. (Foto: Morten Krogvold)
Morten Krogvold møter Arne Nordheim i statens æresbolig for kunstnere, på en gammel blåtrikk og på taket av Oslo rådhus. Det blir samtaler om musikk, poesi, liv og død ispedd en god dose underfundig humor.

Arne Nordheim er så mye mer enn de fleste tror. Lyd vi har omgitt oss med i radio og fra klokketårn er hans verk. Han har satt navn på lyder vi andre ser på som støy og en asteroide er dedikert til ham.

Kunne vært poet
Morten Krogvold påstår at Nordheim kunne vært poet. Når Arne setter ord på sine tanker om hva en kunstner er, skjønner vi hva han mener: "En kunstner er en som prøver å legge til rette hastigheten av følelser mellom mennesker i deres ensomhet. En poetisk skjønnhet som kommer fra tristhet."

Klokkeklang
Den 8. mai 1945 fikk den unge Nordheim nøkkelen til kirketårnet i Larvik og et oppdrag om å ringe freden inn. Med utsyn over en flaggheisende by ble det et øyeblikk som skulle prege den unge mannen videre i livet. "Mot den klokkeklangen har jeg aldri vært utro!", sier Arne Nordheim.

Krogvold fanger portrettet av Nordheim på taket av Oslo rådhus akkurat i det klokkene kimer.

Om serien
Det er klart for en ny runde med personlige møter mellom fotografen Morten Krogvold og flere av våre mest kjente og kjære kulturpersonligheter.

De første åtte programmene i serien ble sendt vinteren 2004, og fulgt opp med åtte nye portretter vinteren 2006.

Morten Krogvold er en av landets mest anerkjente fotografer. Han er kjent for å få både kongelige og andre til å la nye sider av seg selv komme til uttrykk i bildene. I "Ansikt til ansikt" tar han dette et skritt videre og lar foto-objektene åpne seg foran tv-kameraene på en unik måte.

Hans metode er samtalen, i jakt på en indre motor og engasjementet hos sine objekter. Så trykker han på avløserknappen og øyeblikket "fryses". Resultatet blir et flersidig portrett, både gjennom samtale og fotografi.

I år møter vi Arthur Arntzen, Shabana Rehman, Arne Nordheim, Lise Fjelstad, Ole Paus, Nina Witoszek, Henning Mankell, Leif Ove Andsnes og Gunnar Sønsteby.

Innkjøpt portrettserie i ni deler (2008)
Produsert av Fabelaktiv AS
Regi: Arne B. Rosted og Terje Nilsen
Produsenter: Terje Nilsen og Arild Halvorsen
Pressekontakt: Katrine Andresen, 23 04 99 18 – 91 84 42 39
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no