Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 8. november 2001 kl 22.00 Bokbadet

Ambjørnsen med ny outsider

Ingvar Ambjørnsen er aktuell med en ny roman,
Ingvar Ambjørnsen er aktuell med en ny roman, "Dukken i taket". I kveld samtaler han med Anne Grosvold på Rockefeller. (NRK-foto: Ole Kaland)
Med sin nye roman “Dukken i taket” har Ingvar Ambjørnsen skrevet noe som nærmer seg en psykologisk thriller. Det er en rå og skremmende bok om hevnlyst og besettelser, og som mange av Ambjørnsens karakterer er hovedpersonen en outsider. For første gang er det en kvinne han skriver om.

Rebekka er i midten av 40-årene og har to voksne barn. Hun reiser til Sørlandet til besteforeldrenes hus hvor hun i barndommen tilbrakte somrene sammen med søsteren Stina som nå er innlagt på lukket avdeling. Denne gangen er Rebekkas besøk ikke for fornøyelsens skyld. Det er hevntanker som fører henne dit, og det hele dreier seg om en fem år gammel rettssak.

- "Dukken i taket" er kanskje det svarteste jeg har gjort, sier Ambjørnsen som selv har følt behovet for hevn. - Jeg skrev av meg det hatet jeg følte, behovet for hevn ble borte, sier han.

I kveld på Rockefeller samtaler Anne Grosvold med forfatteren som i ”Dukken i taket” har beveget seg langt bort fra den varme og humoristiske skildringen vi finner i bøkene om Elling. Han forteller hvordan han har gjort sin hevnlyst om til boksuksess.

Grosvold tar også opp filmen "Øyenstikker", som er basert på hans novelle "Natt til mørk morgen". Hun samtaler også med forfatteren om hans fremtid i internettets lovløse tidsalder.

Outsider-forfatteren
Ingvar Ambjørnsen regnes som en av våre fremste fortellere. Et av hans kjennetegn er realistiske skildringer om livets skyggesider, hvor synsvinkelen oftest ligger hos outsiderne, enten de er narkomane, alkoholikere, psykiatriske pasienter eller prostituerte.

Med romanene om Pelle og Proffen er Ambjørnsen også blitt en kjær forfatter for de litt yngre leserne, og også for de aller minste som har kunnet glede seg over ”Samson og Ramona”-bøkene.

Egenprodusert litteraturprogram
Programleder Anne Grosvold
Prosjektleder Ales Ree
Pressekontakt:Hilde Ljøen , 23047236

Bilde
1. Ingvar Ambjørnsen er aktuell med en ny roman, ”Dukken i taket”. I kveld samtaler han med Anne Grosvold på Rockefeller. (NRK-foto: Ole Kaland)

2. Anne Grosvold samtaler med Ingvar Ambjørnsen i Bokbadet på Rockefeller. (NRK-foto: Ole Kaland)