Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 26. januar 2010 kl 19.45 Ut i naturen: Magasin

På tokt i havet og i skogen

En av de siste luftprøver som tas fra
En av de siste luftprøver som tas fra "Polarfront" i Norskehavet. (Foto:NRK)
ing>I over seksti år har et norsk værskip ligget på en fast posisjon i Norskehavet. 330 dager i året har mannskapet på "Polarfront" vært på vakt i værvarslingens og klimaforskningens tjeneste. Men fra årsskiftet var det slutt.

I kveldens Ut i naturen får du bli med på en av de aller siste reisene med værskipet "Polarfront". Turen går til 66 grader nord og 02 grader øst, til en arbeidsplass i et av verdens mest værharde strøk.

Vi er med på å fiske laks og ta prøver av luft og dypt hav. Prøvene viser tydelig at dyphavet er blitt surere på grunn av økte CO2-utslipp. Fangsten i trålposene avslører at enkelte skapninger, som for eksempel havengelen, er spesielt utsatt.

Værskipet holder til på posisjon "M" fordi mange lavtrykk passerer her, og for meteorologene har det vært viktig å få informasjon om lavtrykk som er på vei inn mot norskekysten så tidlig som mulig. Men det er en værhard arbeidsplass.

Forblåste trekkfugler
På posisjonen har skipet hatt trofast følge av en stormfugl ved navn havhest. Ikke så rent sjelden lander også utslitte småfugler på dekket, og med hjelp fra menneskene om bord har flere av dem klart å ta fatt på den lange flyturen mot land. Mannskapets har gjort egne opptak av redningsaksjonene.

Delikatesse på ville veier
Østers fra Stillehavet har slått seg ned flere steder i Europa, også i Norge. Den regnes som en delikatesse, men i vill tilstand kan den gjøre adskillig skade og fullstendig overta idylliske badestrender og forvandle dem til ugjestmilde og ubrukelige skjellbanker med knivskarpe skjell så langt øyet kan se. Ut i naturen skal gjøre enn innsats for miljøet og gjennomføre et miljøtiltak med smak av luksus!

På sporet av gaupen
Vi skal også følge sporet av Norges eneste ville kattedyr: gaupen. Jakten begynner 1. februar, men en ubevæpnet Kari Toft har prøvd å søke opp radiomerket gaupe i Numedal i Buskerud. Gaupen er ofte tett på folk, men skjuler seg godt.

I kveldens magasin får du se flotte opptak gjort av folk som har klart å komme på tett på gaupe og fange den med kamera.

Egenproduksjon, 2010
Reportere: Ingrid Langeland Olderbakk, Hanne Cecilie Aass og Kari Toft.
Produksjonsleder:Bjørg Langeland, mobil 93496759,
Pressekontakt: Sidsel Mundal 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 Publikumssevice