Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 21. juni 2005 kl 21.30 En dollar om dagen-kjolen

Frihandelen – et gode?

Dokumentaren foretar en reise fra Sahara til Andes-fjellene for å finne materiale til "en dollar om dagen-kjolen". Programmet oppdager også den bitre sannheten om frihandelen og den virkningen den har på utviklingslandene.

I hvert land samler reporteren Steve Bradshaw stoff som skal bli et antrekk som skal symbolisere slitet til millioner av mennesker som lever på mindre enn en dollar om dagen. Kjolen blir laget av Londons motedesign-studenter, og Tamzin Outhwaite, kjent fra "Red Cap" og "Eastenders", viser den fram på catwalk’en.

Regler må forandres
Programmet viser at frihandelen gjør mer vondt enn godt for de fattige landene, hvis ikke reglene endres slik at behovene til utviklingslandene kommer først. På reisen gjorde Steve Bradshaw flere observasjoner.

I Mali bærer de berømte blå menn i Sahara tradisjonelle bomullskapper, men de lutfattige bomullsbøndene møter urettferdig konkurranse fra subsidierte amerikanske produsenter.

I Uganda er markedene fulle av brukte klær, gitt til veldedige formal av rike land. Klærne er svært kjærkomne, men forsinker prosessen med å bygge opp tekstilindustrien i landet etter Idi Amins styre.

I Peru er alpakka-bøndene fortsatt fattige, fordi Vesten ikke skaffer til veie den teknologiske hjelpen som skal til for opprettholde produksjonen.

I Kambodsja går tekstilarbeiderne stor nød i møte på grunn av nye frihandelsregler som vil gi dem minimal lønn.

Britisk dokumentar (2005)
Produksjon: BBC Worldwide
Originaltittel: "The Dollar A Day Dress"
Programleder: Steve Bradshaw
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78