Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 29. oktober 2008 kl 22.30 Migrapolis: Frykt for det ukjente

Å leve med frykten

Migrapolis: Mahmoud Ghadiri ble kristen og måtte flykte fra Iran til Norge. Også her lever han i konstant frykt. (Foto: Arne Raanaas, NRK)
Migrapolis: Mahmoud Ghadiri ble kristen og måtte flykte fra Iran til Norge. Også her lever han i konstant frykt. (Foto: Arne Raanaas, NRK)
Frykt begrenser våre tanker og bevegelser. For noen hindrer den all livsutfoldelse. Den kristne iraneren Mahmoud Ghadiri er en av dem.

Mahmoud Ghadiri bor på hemmelig adresse, og svært få vet hvor han jobber. Han har fått voldsalarm fra politiet, men kjenner seg ikke trygg noe sted.

I Iran hoppet han av jobben i det voldelige, religiøse politiet. Han ble kristen. Det har skapt mange problemer for den unge mannen.

Menneskesmugleren fortalte ham at Norge er det tryggeste landet i verden. Derfor valgte Mahmoud å flykte nettopp hit.

Svartelistet
Nå sier Mahmoud at han er svartelistet av det iranske regimet. Trusler på e-post fra ukjent avsender er daglig kost. Der står det at han ikke kan føle seg trygg noe sted, og at ingen stat kan beskytte ham.

Det eneste stedet han legger fra seg voldsalarmen, er når han besøker kirken han er tilknyttet i Oslo.

Mahmoud har fått avslag på asylsøknaden sin. Nå venter han på behandling av klagen på vedtaket.

Jøde - ikke israeler
På et av de eldste bilopphuggeriene i landet jobber Thomas London. Han fleiper med at han er unnfanget i et bilvrak, oppvokst i en container og kort sagt født inn i jobben. Han er fjerde generasjon på bilopphuggeriet Brødrene London, og er den som i dag leder bedriften.

Thomas bærer davidstjernen i et kjede rundt halsen. Han er ikke redd for å vise at han er jøde, men han tar sine forholdsregler. Det hender at han svinger symbolet rundt så det ligger bak, på nakken. For på arbeidsplassen er det mange muslimer som jobber, og han har opplevd tilløp til voldelige episoder.

Likevel er det sjelden han tar davidstjernen helt av. - Det er tøft å ta den helt av seg. Som smykke er det helt uproblematisk, men handlingen jeg utfører når jeg tar den av fordi jeg ikke orker en konfrontasjon, den er tøff.

Gjest i muslimsk bryllup
I sommer ble han invitert i et tradisjonelt muslimsk bryllup til en av de ansatte. Han innrømmer at han ble litt engstelig da invitasjonen kom. Han og familien skulle være de eneste ikke-muslimene av 130 gjester.

- Det er første gang jeg følte meg fryktelig usikker på hva som ville skje, sier Thomas. Det endte med at han og familien nærmest ble mottatt som æresgjester i bryllupet

Da følte han at han fikk det svart på hvitt. Konflikten mellom jøder og muslimer er en politisk sak, og ikke nødvendigvis noe som berører alle jøder og alle muslimer. Og Thomas er først og fremst jøde, ikke israeler.

Skeptisk til det ukjente
Margot Pedersen har bodd i Stavanger siden hun var 14. Hun har ingen venner med minoritetsbakgrunn, til tross for at det bor folk med 60 ulike nasjonaliteter i hennes nærmiljø.

- Redsel for det ukjente gjør gjerne at man holder avstand, sier hun. - Jeg er ikke redd, mer skeptisk. Men jeg er redd for å gjøre noe galt når jeg er sammen med innvandrere.

Margot mener minoritetsbefolkningen også velger å holde seg litt for seg selv.

Migrapolis tar henne med til en muslimsk familie som har åpnet dørene sine for nordmenn under Ramadan-festivalen i Stavanger. Margot har mange spørsmål, særlig når det gjelder likestilling mellom kjønnene. Familien Mackie er åpne og svarer på alt. De kommer opprinnelig fra Sri Lanka, men har bodd i Norge i 28 år.

Datteren i huset vil ikke gifte seg med en nordmann hvis han ikke er muslim. Det blir vanskelig, siden det er mannen som er lederen i familien.

Når maten kommer på bordet etter at fasten er brutt, forsyner Margot seg med stor iver. - Jeg frykter ikke det ukjente når det gjelder mat, slår hun kontant fast.

Egenprodusert flerkulturelt magasin (2008)
Produksjon: NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen, tlf: 95 22 51 63
Kontaktperson i Programinformasjon: Helene Amlie, 23 04 77 51 – 95 10 02 99
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no


LENKER
  • Migrapolis