Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 15. august 2005 kl 19.30 Utenfra, men hjemme

Norsk innvandringshistorie

Vietnamesiske Whyn Nguyen har forsket på identitet i vietnamesiske ungdomsmiljøer (Foto: Univisjon AS)
Vietnamesiske Whyn Nguyen har forsket på identitet i vietnamesiske ungdomsmiljøer (Foto: Univisjon AS)
Det har vært innvandring til Norge i århundrer. Møt skotskættede Jan Alexander Grieg, svenskættede Terje Bergstrøm og vietnamesiskættede Whyn Nguyen. De tre representerer hver sin tidstypiske innvandring til Norge.

Forskjellige epoker medfører forskjellige typer innvandring til Norge. Denne dokumentaren ser på innvandring i et historisk perspektiv – fra 1700-tallet og frem til i dag.

Skotsk morgenstemning
Den tidlige innvandringen til Norge kjennetegnes av å primært være av eksperter og handelsfolk. Jan Alexander Grieg er etterkommer av selveste Edvard Grieg, som faktisk var tredje generasjon skotte. Vi blir med Jan Alexander tilbake til Frazerburg, hvorfra handelsmannen Alexander Grieg en gang på 1700-tallet utvandret til Norge.

Rallare
Rundt 1900 var det mye arbeidsinnvandring til Norge. Særlig var det mange svensker som tok turen over grensen for å finne arbeid i Norge. Blant dem finner vi rallarene, som i stor grad var med på utbyggingen av jernbanenettet.

Terje Bergstrøms oldefar var en av dem, og siden har det alltid vært jernbanefolk i familien. Sammen med professor Jan Eivin Myhre følger han sporene tilbake i rallarhistorien.

Fra Vietnam til Norge
I våre dager utgjør flyktninger en stor andel av innvandringen til Norge. Vietnamesiske Whyn Nguyen kom til Norge som fireåring. Hun er utdannet sosialantropolog og har forsket på identitet i det vietnamesiske ungdomsmiljøet. Nguyen tar seerne med på vietnamesisk fotballturnering og feiring av vietnamesisk nyttår i et buddhistkloster på Lillestrøm.

Kommentarene er ved Bjørn Ola Bjørntoft.


Innkjøpt norsk dokumentar fra Univisjon AS (2002)
Programansvarlig: Arild Erikstad
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, tlf 23 04 77 51/92 01 55 79