Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 6. mars 2005 kl 19.30 Et!

Nattmat

Nadia Jebril i det svenske matprogrammet
Nadia Jebril i det svenske matprogrammet "Et!". (Foto: SVT)
"Et!" oppfordrer svenske Nadia Jebril i sitt matprogram. Denne uken er hun kommet til slutten på menyen – til nattmaten – og til siste sending.

Får man lyst til å spise noe når det er sent, er nattmat godt. Kanskje også nødvendig dersom man har sin arbeidstid på natten.

Nadia tar oss med til de meksikanske utvekslingsstudentene Ali og Beatriz i Växjø. Etter en kveld på byen byr de henne på sincronisadas, en meksikansk rett som er mye enklere å lage enn den høres ut. Ingrediensene er tortillabrød, osteskiver og skinke eller kalkun i skiver.

Abbor-filet
Frisøren Bengt er kjent i Sverige som Evert Taube-imitator. Vi møter en Bengt iført alpelue, hvitt skjerf og det hele. Etter en opptreden i hjembyen Luleå lager han i stand en såkalt "rund landgang" med abborfilet, reker, rogn og avocado.

Vi hilser på i et gatekjøkken i Falkenberg som kan skilte med hjemmelaget potetmos. Den er så god at folk formelig valfarter dit – også på natten. Til sist får vi noen tips om nattmat av Ambra som er medlem i dansegruppen Bounce. Fordi forestillingene pågår sent på natten, er hun avhengig av å spise nokså uregelmessig og til høyst forskjellige tider.

Mer om serien
"Et!" handler om mat som stimulerer og forener. Også via magen lærer vi mennesker hverandre å kjenne. Kjøkkenet og matbordet er uslåelige arenaer for gjensidig forståelse og møteplass for felles interesse. Omtrent slik lyder den enkleste av all matfilosofi, ifølge svenske Nadia Jebril som selv ikke er kokk, men glad i mat.

Matbudsjett, småretter, kjærlighetsmat, hverdagsmat, "kroppsriktig" mat, tidsriktig mat, mat i religiøst perspektiv og nattmat – alt dette og mer til står på menyen hos Nadia Jebril i tiden framover.

Det blir hjemmebesøk hos mennesker fra alle verdens hjørner. Det lages mat, snakkes om mat og omkring en hel del andre ting som har med livsstiler og kulturer å gjøre. Vi får være med på forarbeidet med maten, tilberedelsen, spisingen og euforien. Hugg inn!


Svensk dokumentar i 8 deler (2004)
Originaltittel: Ät
Produsert av: SVT
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23 04 93 64
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57


LENKER
  • Hjemmeside