Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 3. mai 2005 kl 20.25 Brennpunkt: Ørkendiplomatiet

Diplomatisk dobbeltmoral

Konflikten i Vest-Sahara er et glemt kapittel i norsk utenrikspolitikk. Offisielt heter det at Norge tar avstand fra Marokkos ulovlige okkupasjon av området. Men da Brennpunkt reiste dit, fant de en helt annen virkelighet.

Med den norske ambassaden i Rabats velsignelse hjelper Norge marokkanerne med å utnytte fiskeriressursene utenfor det okkuperte Vest-Sahara, et av verdens mest fiskerike områder.

Tar tilsynelatende avstand fra okkupasjonen
I tretti år har Marokko okkupert Vest-Sahara, en okkupasjon ingen land anerkjenner, og som har ført til at tusenvis av sahrawiske flyktninger i en hel generasjon har måttet leve i flyktningleire i påvente av en endelig fredsløsning. Norge har alltid tatt avstand fra Marokkos okkupasjon og støttet FNs krav om at befolkningen fra Vest-Sahara skal få stemme over sitt lands fremtid.

- Vi har en klar norsk politikk at vi ikke tilrår norsk næringsliv der, og at vi ikke støtter det økonomisk, sier statssekretær Vidar Helgesen i Utenriksdepartementet.

En annen virkelighet
Da Brennpunkt reiste til konfliktområdet i Nordvest-Afrika, fant vi en annen virkelighet. Dokumentaren "Ørkendiplomatiet" forteller historien om hvordan Norge, til tross for sin offisielle reservasjon hjelper okkupanten med å utnytte fiskeressursene utenfor Vest-Sahara i form av handel, offentlig bistand og forskning.

Programmet viser sprikende holdninger til Vest-Sahara-konflikten i den norske utenrikstjenesten. I lengre tid har den norske ambassaden i Marokko hatt en annen tilnærming til Vest-Sahara-konflikten enn Utenriksdepartementets ledelse i Oslo. Ambassadør Arne Aasheim forteller i dokumentaren hvorfor han har fått en større forståelse for Marokkos okkupasjon av Vest-Sahara. Han gir uttrykk for et syn som møter kritikk både fra ledelsen i UD og fra eksperter på handel og bistand i okkuperte områder.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Fakta
Programansvarlige: Lars Karelius Noer, tlf 90 98 52 31, og Cecilie Ellingsen, tlf 91 77 68 71
Redaktør: Vibeke Haug, tlf 91 85 69 57
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf: 23 04 86 96 / 995 39 252
Vises også i Nett-TV.

LENKER
  • Les mer