Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 17. september 2009 kl 20.10 Dokumentar: Kva skjedde i Abu Ghraib?

I amerikanernes skrekkfengsel

Bilder av irakiske fanger som ble torturert og mishandlet i Abu Ghraib-fengselet av amerikanske fangevoktere sjokkerte en hel verden. (Foto: HBO)
Bilder av irakiske fanger som ble torturert og mishandlet i Abu Ghraib-fengselet av amerikanske fangevoktere sjokkerte en hel verden. (Foto: HBO)
28.april 2004 ble foto, tatt fra innsiden av Abu Ghraib-fengselet i Irak, lekket til verdenspressen. De sjokkerende bildene viste amerikanske fangeholdere som torturerte og misbrukte irakiske fanger. Kveldens dokumentar viser hva som egentlig skjedde bak murene i det beryktede fengselet.

Abu Ghraib-fengslet ble først kjent som stedet der Saddam Hussein torturerte og henrettet motstandere. Men etter 28.april 2004 er fengselet mest kjent for åstedet for tortur og mishandling av fanger, utført av soldater og fangevoktere under USAs kommando.

Avkledd og bundet
To nakne fanger som er lenket til hverandre med håndjern. En annen naken fange innsmurt i avføring. Dette er bare noen eksempler på de grufulle bildene som ble offentliggjort fra amerikanerens skrekkfengsel. I denne følelsesladde dokumentaren får vi et innblikk i livet bak murene i Abu Ghraib-fengselet og hva som egentlig skjedde der under ledelse av den amerikanske hæren.

Den prisbelønnende regissøren Rory Kennedy overlater ingenting til fantasien eller sensuren. Ved bruk av eksperter på torturens historie og intervjuer med både misbrukerne og ofrene får vi et dypt innblikk i hva som skjer med mennesker under ekstreme situasjoner. Kennedy spør også hvem som var ansvarlig for at dette kunne skje, og hva denne skandalen har gjort med USAs troverdighet som en forkjemper for menneskerettigheter.

Amerikansk dokumentar (2007)
Originaltittel: Ghosts of Abu Ghraib
Produsert av: Rory Kennedy for HBO Enterprises
Pressekontakt: Silje Marie Lien, 23 04 41 01/ 975 25 287
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900