Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 7. mai 2003 kl 21.40 Faktor: Vestlandsbygda - den nederlandske draumen

Nederlandsk innvandring på Vestlandet

Alex Mannaart tar med seg familien fra Amsterdam til en liten vestlandsbygd. (NRK-foto)
Alex Mannaart tar med seg familien fra Amsterdam til en liten vestlandsbygd. (NRK-foto)
De siste årene har øyer og småbygder i Sogn og Fjordane nærmest blitt invadert av nederlendere. Ved kysten i kommunene Flora og Bremanger finner de det de har savnet i hjemlandet: Plass, frisk luft, natur, fred og ro.

I flere år har familien Mannaart fra Amsterdam planlagt å flytte fra hjemlandet. I kveldens "Faktor" følger vi oppbruddet fra familie, jobb og venner – og omstillingen til det nye livet i den lille bygda Botnane i Bremanger. Overgangen blir stor for familien.

Familien på seks har brukt lang tid på avgjørelsen. Nederland er et av de tetteste befolkede landene i Europa, og de siste årene har de følt at presset i arbeidslivet har blitt hardere. Men vil de trives bedre i den lille bygda?

Den første nederlenderen kom til øya Hovden i 1991. Siden har innvandringen økt, og etter et oppslag i en nederlandsk avis og en lengre nederlandsk tv-dokumentar, har rundt 60 nederlendere flyttet til Flora og Bremanger. Nytt liv har kommet til fraflytningstruede småsteder, og den lille skolen på Årebrot er et godt eksempel på de nye tidene i vestlandskommunene: Her er 10 av 20 elever fra Nederland.

Om "Faktor"
"Faktor" er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker "Faktor" å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket i en større sammenheng.

Egenprodusert dokumentar fra Program Riks
Programskaper: Geirmund Henjum
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96