Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 28. mai 2003 kl 21.40 Faktor: Rana i rennafart

Gjennomførte Shahzad Birkebeinerrennet?

Shahzad Rana veddet med noen kamerater om at han kunne gjennomføre Birkebeinerrennet (Foto: Cecilie Rego, NRK)
Shahzad Rana veddet med noen kamerater om at han kunne gjennomføre Birkebeinerrennet (Foto: Cecilie Rego, NRK)
Pakistanske Shahzad Rana hadde knapt hatt ski på beina da han veddet med noen kompiser om at han kunne gjennomføre Birkebeinerrennet. Den elleve uker lange oppkjøringen til rennet ble hard, og i kveld får du se hvordan det gikk med Rana under det 54 km lange løpet. Klarer han å gjennomføre det?

På julebord med gutta hevdet Shahzad Rana (35) at det å gå langrenn ikke var forbeholdt nordmenn, og at det slettes ikke kunne være så vanskelig. – Dette sa han til tross for at han selv knapt hadde gått på ski før. Da festrusen hadde lagt seg, var det bare å innse at han måtte prøve å holde det han hadde lovet: Nemlig å gjennomføre det beinharde 54 kilometer lange Birkebeinerrennet.

Elleve ukers trening
Elleve uker før startskuddet går, kjøper han sine første ski. Han lusker seg ut i marka i sene nattetimer slik at ingen skal få øye på ham. Plutselig åpenbarer det seg en helt ny verden for Rana med ploging, fiskebein, kramper, smøringsinstrukser, løypemaskiner, silkeføre, neglesprett, Kvikk lunsj, appelsin og klissete klistertuber.

Savnet instruksjonsbok
Rana er av den nøkterne, vitenskapelige typen som liker å lese manualer og bruksanvisninger. Derfor ble han svært opprørt da han oppdaget at det ikke fantes noen lærebøker om langrennsteknikk i bokhandelen. Han mener at nordmenn har et veldig naturlig forhold til skigåing, men at de kanpt nok klarer å forklare i teorien hvordan man går på ski. Redningen ble en instruksjonsvideo han har studert nøye, og sett på om og om igjen…

Oppvokst i Karachi og Rogaland
Rana kommer opprinnelig fra Karachi i Pakistan, og kom til Norge med familien sin da han var åtte år gammel. Han har vokst opp i Rogaland, der det ikke er mye snø om vinteren. – Ingen i familien min går på ski, sier han. - Jeg tror de hadde ledd seg skakk i hjel dersom de hadde sett meg gå på langrenn.

Gjest hos Skavlan
Faktor følger Rana i de intense forberedelsene i ukene fram mot Birkebeinerrennet. Vi følger ham på høydetrening, og på strabasiøse oppturer og nedturer med fiskebein og ploging. Kvelden før rennet går av stabelen, blir Rana invitert til å delta som gjest i studio hos Fredrik Skavlan. 1,1 millioner tv-seere fikk se en svært spent pakistaner like før den store styrkeprøven.

Om ”Faktor”
”Faktor” er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker ”Faktor” å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket i en større sammenheng.

Egenprodusert dokumentar
Programskaper: Gry Kårstad og Cecilie Rego
Prosjektleder: Cathrine Wik
Pressekontakt: Eirin Grytbakk , tlf 23 04 86 96