Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 6. april 2004 kl 19.45 Ut i naturen: Magasin

Sex på isen og sex i vann

Kari Toft i nærkontakt med velvoksen torsk under skreifisket i Henningsvær (Foto: Stein Hage, NRK)
Kari Toft i nærkontakt med velvoksen torsk under skreifisket i Henningsvær (Foto: Stein Hage, NRK)
Alle vet at det må en parring til for at det skal bli nye ulvevalper. Men når skjer det, og hvor skjer det? I år vet vi både hvor og når, for Ut i naturen-redaksjonen var til stede med kamera! Programleder Kari Toft er også opptatt av formering, men under vann. Hun har vært med på lofotfiske.

Den 11. mars sto naturfotograf Arne Nævra klar med kamera og telelinse i skråningen øst for Storsjøen i Rendalen kommune i Hedmark og så hele Gråfjell-flokken på to voksne og fire valper komme travende over isen.

– En fantastisk opplevelse å stå der som i et amfiteater og se den eneste helnorske, intakte ulveflokken opptre under meg, forteller Nævra.

Ut på isen
Og denne våren er det mange personer som har kunnet oppleve synet av vill ulv ute på isen i Rendalen. Store snømengder i skogen førte til at elg og andre byttedyr trakk ned i dalen, og ulven fulgte naturlig etter.

Og for ulven er det dessuten langt lettere å bevege seg på den snøfattige isen enn inne i skogen. Både adferden til dyra og spor i snøen dagene før, viste tydelig at tispa i flokken hadde løpetid, men at selve parringen skulle skje midt på dagen i godt lys rett foran Ut i naturens fotograf, var mer enn redaksjonen kunne drømme om.

Ned i vannet
Kari Toft har tatt imot skreien da den kom inn til Henningsvær for å gyte. Og torsken har slett ikke så mye tilfeldig sex som tidligere antatt. Hunnen er tvert i mot svært selektiv i valg av partner, og blir blant annet tiltrukket av den hannen som lager de flotteste lydene.

Kari Toft tar seerne med ut på fiske en vårdag når Lofoten-naturen er på det aller vakreste.

Opp i luften
Vi skal også opp i luften, og se på et levende helikopter sammen med Arild Hagen. Det er øyenstikkeren som så å si ikke har forandret seg på 300 millioner år. Vi skal komme usedvanlig nært inn på denne urgamle supermodellen.

Egenprodusert naturmagasin
Programleder: Kari Toft
Prosjektleder Naturredaksjonen: Harald Reitan
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83