Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 11. september 2007 kl 19.30 Ut i naturen: Fargene i fugler

Fargerike skapninger

Stellerandhannen vet å gjøre inntrykk på hunnene med sin vakre fjærdrakt (Foto: Gunnar O. Nilsen, SeeWood Film)
Stellerandhannen vet å gjøre inntrykk på hunnene med sin vakre fjærdrakt (Foto: Gunnar O. Nilsen, SeeWood Film)
Hos fuglene finner vi noen av de lekreste og mest fargerike artene som naturen kan vise fram. Kraftige farger i ben, nebb og øyne, og delikate fjærdrakter i de mest utrolige fargekombinasjoner.

Ofte er disse fargene så utsøkt sammensatt at selv den mest drevne designer må bøye seg i støvet. Men hvordan kan disse fargene ha oppstått? Hvordan er det mulig at naturen har klart dette på egen hånd?

Bare en gråspurv?
Filmen forteller historien om en gråspurv som sitter i takrenna og synger etter fattig evne. Den klarer seg godt med sin nøkterne fjærdrakt i grått og brunt, mens andre arter kler seg i de utroligste farger, og spiller og sloss på livet løs. Hvordan kan dette henge sammen? Fenomenet viser seg å ha sin forklaring i to helt forskjellige prosesser. Den ene fører til at artene får forskjellige farger, den andre fører til forskjellige farger mellom hanner og hunner. Og hos fuglene er det oftest hannene som har de sterkeste fargene.

Stelleranda
Stelleranda er en av verdens vakreste andefugler. Denne lille slektningen av vår egen ærfugl hekker ved iskanten langs kysten av Sibir, og overvintrer i Varanger. Hannen er helt forskjellig fra den brune hunnen, og bruker sin delikate fjærdrakt til å overbevise hunnene om at han er den vakreste og den beste barnefaren.

Program fra Naturredaksjonen, NRK Hordaland
Produsert av Tor Bollingmo og Gunnar O. Nilsen, SeeWood Film
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30 terje.dale@nrk.no
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no