Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 20. september 2006 kl 21.20 Niern: Ørkenløven

Fra lærer til frihetshelt

Anthony Quinn i rollen som den libyske frihetskjemperen Omar Mukhtar. (Foto: Smile Entertainment (distributør)
Anthony Quinn i rollen som den libyske frihetskjemperen Omar Mukhtar. (Foto: Smile Entertainment (distributør)
Kveldens storslåtte og stjernespekkede film utspiller seg i mellomkrigstiden i den nordafrikanske ørkenen. Her leder den muslimske frihetskjemperen Omar Mukhtar, spilt av Anthony Quinn, sine tapre menn i krig mot Mussolinis tallmessig overlegne tropper.

"Ørkenløven" skildrer italienernes utdrivelse fra Libya i 1930-årene – en sjelden fortalt historie om undertrykkelse og frihetskamp. I tillegg til Anthony Quinn mønstrer filmen prominente skuespillere som Oliver Reed (i rollen som italiensk general), Rod Steiger (Mussolini), John Gielgud samt over 8000 statister.

Libya ble okkupert av Italia så tidlig som i 1912, tross kraftig motstand fra beduinerne i landet. Da fascistdiktatoren Mussolini kom til makten i 1922, strammet han grepet og sendte inn store militære styrker for å tvinge opprørerne i kne.

Fra lærer til geriljaleder
Læreren Omar Mukhtar er en gudfryktig og filosofisk skolert mann som blir samlingspunkt for den libyske opprørshæren. Han er en kompromissløs patriot og en mester i geriljateknikk, og ansett nærmest som en udødelig mytologisk skikkelse både av tilhengere og fiender. Filmen følger hans kamp mot den italienske okkupasjonsmakten og inneholder grandiose slagscener og action i rikt monn.

Denne uhyre påkostede filmen, som er blitt sammenlignet med "Lawrence of Arabia", fikk svært positiv mottakelse av anmelderne. Men i Vesten var det neppe noen PR-messig fordel at den var finansiert av den libyske statssjefen Muammar al-Gaddafi, så noen kassasuksess ble den ikke.

Historisk skal filmen være autentisk ned til den minste detalj. Innspillingen foregikk på de samme stedene som de virkelige hendelsene, og to hele landsbyer ble bygd opp ute i ørkenen for å huse filmteamet.

Drept i terrorangrep
Regissøren Moustapha Akkad var muslim og amerikansk statsborger, født i Syria. I Hollywood produserte han en rekke av "Halloween"-filmene, og han sto bak filmen "The Message" om islams opprinnelse.

I november i fjor ble Akkad og hans datter drept under terrorangrepene i Jordans hovedstad Amman, da tre hoteller ble bombet.

Libysk-amerikansk spillefilm fra 1981
Originaltittel: Lion of the Desert
Regi: Moustapha Akkad
I rollene bl.a. Anthony Quinn, Oliver Reed, Rod Steiger, John Gielgud og Irene Papas
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900, info@nrk.no