Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 17. november 2003 kl 20.05 Michael Moores USA

Verdens morsomste dokumentarskaper

Michael Moore bruker humor som våpen i sin satiredokumentar.
Michael Moore bruker humor som våpen i sin satiredokumentar.
Michael Moore forarger og morer amerikanerne og oss andre med sin humoristiske, men flengende kritikk av maktmennesker, korrupsjon og dobbeltmoral i USA. Han vant Oscar for filmen "Bowling for Columbine", og nå kommer endelig tv-serien "The Awful Truth" på NRK1.

På norsk har serien fått tittelen "Michael Moores USA", og selv om serien er tatt opp i 1999, er den skremmende aktuell fortsatt. Moore omtales som et helrødt fyrverkeri av en satiriker, aktivist og patriot.

Han er nettopp kommet ut med boken "Dude, Where’s My Country?" som suste rett til topps på New York Times’ bestselgerliste. Der sier han blant annet at han vil fjerne George Bush og innsette Oprah Winfrey som ny president. Hans forrige bok, "Stupid White Men", var USAs mest solgte faktabok i 2002. Den solgte mer enn fire millioner eksemplarer verden over.

Humor som våpen
Både i filmene, bøkene og tv-serien bruker han humor som våpen. I kveld får vi se en helt ny måte å velge president på.

Moore har ikke lenger tro på de tradisjonelle metodene, og mener hele utvelgelsesprosessen av presidentkandidater er korrupt. Derfor har han kommet opp med et helt nytt system. Han reiser rundt med en tilhenger full med skrikende ungdom, og så ber han de ulike presidentkandidatene "stagedive" ut i folkemengden. Den som tar utfordringen og hiver seg uti, får Michael Moores respekt og støtte.

Pistol Pete
I filmen "Bowling for Columbine" tar Moore et oppgjør med våpenindustrien, og interesseorganisasjonen The National Rifle Association’s er også skyteskive i kveld. Deres maskot Eddie Eagel lærer barn hvordan de skal behandle våpen på en trygg måte.

Michael Moore lanserer Pistol Pete, som lærer unger hvordan de skal bruke våpen slik de virkelig blir brukt i USA, inkludert hvordan man fjerner en kule og hvordan de bør be for sitt eget liv, etter at deres lovlige våpen er stjålet.

Reprise på NRK2
Er du ute på byen fredag kveld, eller har lagt deg, kan du se "Michael Moores USA" i reprise på NRK2 mandager i prime time.

Innkjøpt amerikansk satiredokumentar
Originaltittel: The Awful Truth
Regissør: Michael Moore
Prosjektleder: Niels Bierge
Pressekontakt: Frøydis Haug, 23 04 99 18/ 98 48 02 78