Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 28. oktober 2001 kl 16.05 Musikk på søndag: Musikk på søndag: Arne Nordheims fiolinkonsert

Hyllest til Arne Nordheim

Komponisten Arne Nordheim fylte 70 år i sommer (NRK-foto: Barbara Halden)
Komponisten Arne Nordheim fylte 70 år i sommer (NRK-foto: Barbara Halden)
Arne Nordheim fylte 70 år 20. juni i år, og i den anledning ble han hyllet med konsert i Oslo Konserthus. Vi får høre Oslo Filharmoniske Orkester med dirigent Christian Eggen, og Arve Tellefsen som solist.

Samtidskomponisten
Vår hverdag er spekket med underlige klanger: ringing fra mobiltelefoner, kodelåser, advarende signaler fra ryggende biler, alarmer fra vekkerklokker, eggekokere og mye mer. Når Arne Nordheims navn ble synonymt med underlig musikk, var det fordi han var tidlig ute med de nye klangene. Oppmerksomheten begynte med ”Epitaffio” i 1964, men her hjemme var det ”Stormen” som brakte ham den store anerkjennelsen.

Hans visuelle musikk har inspirert mange filmskapere og tv-produsenter, koreografer og teaterregissører, og dette har igjen bidratt til publikums økende åpenhet overfor komponistens musikalske univers.

Fiolinkonsert
Verket er skrevet for stort orkester, med tre slagverkgrupper og utstrakt bruk av strykere. Dette gir solisten mulighet til å operere fritt innenfor et usedvanlig rom av gjenklang. Da verket ble fremført i Berlin-Filharmonien, brukte Berliner Zeitungs kritiker ordene ”en ironisk brytende idyll” om den nye uttrykkskraft som han også fant i Nordheims utforming av solostemmen, og som Kjell Skyllstad i CD-utgivelsens teksthefte beskriver med ”fritt pusterom i rolige ballder og elegiske drømmesekvenser i strykerne”.

Eller, slik Nordheim selv har kommentert det: ”Derved blir konflikt og kamp et komposisjonsverkstøy, som i sine beste øyeblikk kan skape et gyldig uttrykk. Det kan bli fiolinkonserter av mindre!”

Egenprodusert konsertopptak
Regi: Erik Østby
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
Komponisten Arne Nordheim fylte 70 år i sommer (NRK-foto: Barbara Halden)