Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 27. mai 2008 kl 19.55 Koht i familien

Mas, mas, mas – over hele linja

Christine Koht er programleder for Koht i familien. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Christine Koht er programleder for Koht i familien. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Lydnivået er generelt høyt i norske familier. Som regel er det barna som står for mesteparten, men far bidrar, han også. Dessuten er det masse han ikke gjør på riktig måte.

Et av Kohts funn etter grundige studier av norske familier er at det er mye lyd. Støy, vil noen si. Det er unger som skriker, hyler og har bråkete leker, løping og tramping i trapper og gulv og diverse andre støyende aktiviteter. I to av programseriens mest sentrale familier bidrar fedrene også, med jamming og spilling på kveldstid. Hos familien Skovly Gilton er det kommet så langt at det er barna som klager på far.

- Slutt å mase, jeg holder på
Sitatet tilhører Lisbeth Skovly når sønnen ringer for å spørre om hun har overført penger til ham. Familielivet kjennetegnes av mas. Det er stadig noe å gjøre, og hver familie har sin måte å strukturere hverdagen på. Men en ting har familiene til felles: Det er som oftest mannen som gjør ting "på gal måte". Det kan være alt fra å skjære brødskiver til å henge opp bilder.

Koht har funnet tre hovedirritasjonsmomenter. Det er økonomi, huslige ting og sex.

Hva de savner
Til tross for mas, støy og alminnelige uoverensstemmelser om økonomi, huslige ting og sex, trives de aller fleste med familielivet. Det er imidlertid en del ting foreldrene skulle ønske de hadde bedre tid til. Her er det ikke stor forskjell på menn og kvinner. De tre største savnene hos kvinner er å trene mer, reise og å gå ut på byen. For mennene er det å ha tid til hobbyer, å trene mer og å drikke øl.

Om serien
Den koht'ske metode har allerede gitt oss mye kunnskap om den norske gjennomsnittsmannen. Nå er det altså den norske gjennomsnittsfamilien som skal under lupen. Koht har ikke barn, og hun er absolutt ikke ute i en oppdragerrolle. Men hun er veldig nysgjerrig. Hvordan klarer folk å kombinere jobb, familie, venner og kjærlighetsliv? Hvordan strukturerer man en hverdag der man er konstant 5 minutter på etterskudd? Blir man ikke sliten, trøtt og sur? Hvordan påvirkes familielivet?

Ved hjelp av uredde spørsmål, aktiv tilstedeværelse, sirlig nedtegnet statistikk og en utrolig evne til å komme innpå folk danner Koht seg et bilde av tilstanden i norske familier. Vi kan allerede nå røpe at det går overraskende bra med den norske familien. Koht er rett og slett dypt imponert over hva folk får til.

Programmet er sendt tidligere.

Innkjøpt underholdningsserie fra Feelgood scene og film AS (2006)
Programleder: Christine Koht
Regi: Kristin Ekker
Produksjonsleder: Karin Kilde
Produsent: Thomas Giertsen
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, tlf: 23 04 78 53 / 92 01 55 79
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no