Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 15. juli 2010 kl 20.00 Tilbake til 70-tallet

Norges største sladreblad

Knut Haavik publiserte det første Se og Hør i 1978. (Foto: Ole Kaland)
Knut Haavik publiserte det første Se og Hør i 1978. (Foto: Ole Kaland)
- Vi er bare interessert i dem dersom de er gode vegetarianere! Dette var Knut Haaviks ambisjoner når det gjaldt å avsløre kjendishemmeligheter da han startet Se og Hør i 1978.

Han er derfor en selvskreven kommentator i kveldens program om akkurat dette året. Haavik publiserte det første Se og Hør 21. september 1978 og var redaktør for bladet helt frem til 2004.

Gjøglerisk absurdisme
Men Haavik er ikke alene. Med seg har han komponisten og professoren Eyvind Solås, som mange husker gjennom programmet Musikknytt som gikk på TV i perioden 1972-86. Et program som skapte stor diskusjon og oppmerksom på grunn av Solås særegne form for gjøglerisk absurdisme. Vi møter også Wenche Margrethe Myhre, som var en kjent journalist og programleder i NRK.

Ellers i verden var det Bee Gees som herjet hitlistene og Travolta som regjerte på filmlerretet så vel som på danseskolene. Filmen Star Wars med Darth Vader og Obi-Wan Kenobi kapret seks Oscarpriser, og Hollywood satte søkelyset på slavehandelen gjennom filmen Roots.

Det mange ikke husker var at flyet Spantax nesten styrtet ved Nesodden, og at norske myndigheter verken avhørte eller alkotestet piloten. Det som derimot gikk inn i manns minne, var den ni ukers lange polstreiken like før jul i 1978.

Om serien
Ved hjelp av NRKs fjernsynsarkiv får seerne servert en nostalgisk halvtime med hvert av årene på 70-tallet. I hvert program møter vi tre mennesker som på ulike måter satte sitt preg på nettopp dette året, enten i politikken, kulturlivet, musikken eller sportsverdenen.

På gjestelista videre finner vi blant andre Mattis Hætta, Sissel Rønbeck og Karin Julsrud i kommentatorstolen.

Sendt tidligere.

Egenproduksjon fra NRK Historier (2008)
Intervjuer: Harald Reitan
Prosjektleder: Harald Reitan
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf: 23 04 41 01/97 52 52 87
TV-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900