Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 9. januar 2000 kl 22.30 Lengsel og savn

Lengsel og savn (t)

NRK1 søndag 9. januar kl 22.30
Lengsel og savn

Bjørn Eidsvåg i Guatemala

- Den ondskapen mayaindianerne i Guatemala har gjennomgått, er helt ufattelig. Det sier musikeren, komponisten og sangeren Bjørn Eidsvåg etter å ha besøkt landet sammen med sitt band i oktober i fjor. NRKs tidligere Latin-Amerika korrespondent, Erling Borgen, har fulgt Eidsvåg på reisen.
Programmet skildrer Eidsvågs møte med Guatemalas folk og historie. Etter initiativ fra Guatemalas utenriksminister inviterte Kirkens Nødhjelp og det norske utenriksdepartement Eidsvåg til en kulturutvekslingsturné i landet, der 200 000 indianere er myrdet av de militære i landets 36 år lange borgerkrig.
Bjørn Eidsvåg gjennomførte sju konserter i mayaindianernes rike. Flere tusen mennesker var tilstede under konsertene. Eidsvåg opptrådte også sammen med flere av indianernes barnekor.
- Jeg sa ja til denne reisen under forutsetning av at jeg ikke ville fungere som slumturist, sier Eidsvåg, som er glad for at dette ble en kulturutveksling.
- Ikke minst takket være Petter Skauen, som har representert Kirkens Nødhjelp i Guatemala i 28 år, fikk jeg et helt spesielt møte med landet og dets menneskeskjebner, forteller Eidsvåg.
I programmet, som maner til ettertanke, presenterer han mange av sine mest kjente sanger for mayaindianerne. Blant annet fremførte han sin kjente salme, \"Eg ser\", i spansk gjendiktning.
Da Eidsvåg hadde avholdt en konsert i den vakre katedralen i Guatemala by, kom en indianerkvinne frem til ham etter konserten og sa hun håpet Gud ville sende ham tilbake til Guatemala.

NRK1 søndag kl 22.30

Bilde (Via Scanpix/Internett)
1. Programmet \"Lengsel og savn\" skildrer Bjørn Eidsvågs møte med Guatemalas folk og historie.

2. Bjørn Eidsvåg og bandet hans gjennomførte sju konserter i mayaindianernes rike.

3. I kveldens program, som maner til ettertanke, presenterer Bjørn Eidsvåg mange av sine mest kjente sanger for mayaindianerne.

Programskaper: Erling Borgen
Pressekontakt Fakta/innkjøp: Gunilla Gaarder: tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123