Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 14. desember 1999 kl 19.35 Schrödingers katt

Schrödingers katt (ttv)


NRK1 tirsdag 14. desember kl 19.35
Schrödingers katt

Arktis smelter

Klimaendringene i Arktis bekymrer forskere. I løpet av de siste 40 årene har istykkelsen i polområdet krympet med omlag 40 prosent. Opplysningene, som til nå har vært hemmeligholdt av strategiske hensyn, stammer fra den amerikanske marine.
Marinen har trafikkert polområdet med sine atomdrevne ubåter i flere tiår og har i den forbindelse fulgt utviklingen av isen.
Klimaforskerne frykter at issmeltingen har sammenheng med den globale oppvarmingen. Dersom Polhavet blir varmet opp, kan Golfstrømmen bli svekket. Det vil i sin tur føre til et kaldere klima på våre breddegrader.

Oljeutvinning fra land
\"Schrödingers katt\" ser også i kveldens sending på et nytt vannsepareringssystem i forbindelse med oljeutvinning i Nordsjøen. Systemet kan få stor betydning for miljøet, økonomien og teknologien.
I dag skilles vannet ut fra oljen etter at det er pumpet opp. Med det nye vannsepareringssystemet kan dette gjøres på havbunnen. Dermed kan oljeutvinningen opereres fra land. Systemet, som er helt nytt på verdensbasis, skal prøves ut til våren.

NRK1 tirsdag kl 19.35

Bilde (Via Scanpix/Internett)
Direktør Olav Orheim ved Norsk polarinstitutt er bekymret over nedsmeltingen av isen i Arktis.

Programleder: Gry Beate Molvær
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123