Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 8. juli 2011 kl 20.00 Dokusommer: Fredskrigeren

Møte med Thorvald Stoltenberg


-USA forlenget krigen på Balkan med to år, det tilgir jeg dem aldri, sier Thorvald Stoltenberg. I denne dokumentaren forteller han sin egen historie fra noen av de mest dramatiske verdensbegivenhetene de siste 50 årene.

Vietnamkrigen, EF-kampen, krigene i Biafra og på Balkan, Midtøsten og Osloavtalen, KGB-kontakt i den kalde krigen. Thorvald Stoltenberg har stått med begge beina midt i mange av de mest dramatiske hendelsene i verden i et halvt århundre.

Der vi andre har fulgt begivenhetene i nyhetene, har Thorvald Stoltenberg vært deltaker på innsiden. Det er historien om hva som skjedde bak kulissene vi får høre i kveld.

Fredsmegler på Balkan
Thorvald Stoltenberg var FNs fredsmegler i krigen i det tidligere Jugoslavia fra 1993 til 1995. For Europa var det de mørkeste tre årene siden 2. verdenskrig, for Thorvald Stoltenberg de mørkeste tre årene i hans liv.

I dette programmet forteller han både om sin indre kamp og om den ytre kampen for å få krigsherrene på Balkan til å slutte fred. Og – han går hardt ut mot den rollen han opplever USA spilte i denne krigen.

Megling fra Vietnam til Midtøsten
Det få vet, er at Thorvald Stoltenberg også var involvert i å megle fred i Vietnamkrigen i 1968 og i Nicaragua på 80-tallet. Eller at han gikk til fots inn i Biafra for å rapportere om forholdene der etter krigen i 1970. Eller at starten på den berømte Oslo-prosessen var en løssluppen nyttårsfest hos Yassir Arafat i 1982.

Thorvald Stoltenberg har fått et slags "snill onkel"-image i norsk politikk. Men innimellom krigene ute i verden hadde han nok av kriger på hjemmebane. Få husker i dag at han på 70-tallet måtte gå fra jobben i Forsvarsdepartementet på grunn av sin kontakt med KGB. Eller den ramsalte kritikken han fikk under EF-striden i 1972. Eller det uforsonlige forholdet mellom han og Jens Evensen og Arne Treholt.

Dokumentaren er tidligere sendt i Spekter-flaten (30.04.08)

Egenproduksjon
Kontaktadresse for presse presse@nrk.no, tlf 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900