Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 9. august 2002 kl 22.45 Miljø over alle grenser

Dansk miljøbistand til Thailand

I Bangkok hoper avfallshaugene seg opp i byens utkant, mens trafikken i sentrum tar kvelertak på innvånerne. På landsbygda ligger risdammer og dammer for rekeoppdrett brakke, kvelt av organiske avfallsstoffer.

I Bangkok gir Ålborgs tidligere byarkitekt Jan Ipland videre sin kunnskap om byplanlegging og ledelsesverktøy innen offentlig administrasjon. Bangkok er beryktet for sitt trafikkaos og luftforurensning. Det er millionbyens guvernør som har henvendt seg om hjelp til å løse miljøproblemene.

R98 viser vei
Avfallsberget er i ferd med å vokse Bangkoks myndigheter over hodet, og i et annet prosjekt er dansk know-how med på å ruste opp hovedstadens renovasjonsverk. Thailenderne lærer arbeidsmetoder og konkrete teknikker fra Danmark, mange hentet fra renovasjonsselskapet R98.

Å rense en reke
I samarbeid med Thailands fiskeridirektorat forsøker to danske rekeoppdrettere å finne en løsning på et alvorlig miljøproblem: Forurensningen fra over 100 000 rekedammer kveler både elver og kystområder med organiske avfallsstoffer. Opp mot 40 000 dammer er nå utdødd og kan verken brukes til oppdrett eller til å dyrke ris.

Og på Kho Yao, ei øy sør i Thailand, kjemper et lite fiskerisamfunn for å overleve. Disse farvannene er overfisket av industrielle trålere, som også river opp korallrev, mangroveskog og havbunnen. Med dansk støtte står i dag fiskerne på Kho Yao sterkere rustet mot denne type lovbrudd.

Om serien
Danmark er blant de land som yter mest i miljøbistand til utviklingslandene. Serien ”Miljø over alle grenser” gir innblikk i en rekke danske prosjekter i Sør-Afrika, Thailand og Malaysia.

Utvekslingsserie i fire deler fra DR
Originaltittel: Miljø over grænser
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57