Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 30. juli 2009 kl 20.20 Der fartøy flyte kan

Kjølen strekkes

Årets norske trebåt tar form på Dolvik båtbyggeri. Programleder Dag Lindebjerg sammen med båtbygger Eirik Thorstensen. (Foto: NRK)
Årets norske trebåt tar form på Dolvik båtbyggeri. Programleder Dag Lindebjerg sammen med båtbygger Eirik Thorstensen. (Foto: NRK)
Båtbygging har alltid vært en viktig næring i bygdene langs kysten. I eldre tider var tilgangen på trevirke avgjørende for hvor båter ble bygget. Dagens plastbåter bygges derimot gjerne i store fabrikkhaller.

I dette programmet skal vi følge flere forskjellige båter fra kjølen strekkes til båtene er ferdig. Vi skal besøke Askvik Båtbyggeri i Os og følge utviklingen mot det som i dag ligner mer på samlebåndsmetoden til bilproduksjonen. Vi skal også følge "Årets trebåt i Norge" gjennom den lange byggeprosessen på Dolvik Båtbyggeri.

I tillegg skal vi innom det tradisjonsrike båtbyggermiljøet i Bjørkedalen på Sunnmøre og Hardanger Fartøyvernsenter. Dette er steder hvor tradisjonene holdes i hevd og båtene blir bygget slik trebåter har blitt bygget gjennom flere tusen år.


Om programmet
Dag Lindebjerg kaster loss for en åtte ukers båttur langs kysten. Programlederen ta oss med om bord i båter som alle har, eller har hatt, en viktig betydning for land og folk. Han ror gjennom Finnmark og fisker i Lofoten, Nordsjøen og Hardangerfjorden. Han seiler galeas til Shetland, tar rutebåten i Sognefjorden og bygger båter på Sunnmøre.

Vi får høre historier om et folk som har vært helt avhengig av båt i sitt daglige virke, og som derfor har bygget og utviklet fartøyer gjennom tusener av år.

De åtte programmene har hvert sitt tema: robåter, seilbåter, fiskebåter, passasjerbåter, ferskvannsbåter, fritidsbåter, båtbygging og båtfolket.

Sendt tidligere.

Egenproduksjon fra Program riks, Hordaland fra 2007.
Programleder: Dag Lindebjerg
Prosjektleder: Trond Lillealtern
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no