Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 19. oktober 2003 kl 21.30 Stereo

Stereo i Lillehammer

Programleder Guri Solberg tar Stereo med til Lillehammer. (Foto: Morten Brun)
Programleder Guri Solberg tar Stereo med til Lillehammer. (Foto: Morten Brun)
Programleder Guri Solberg tar oss med til Lillehammer i kveldens sending. Her møter vi deler av hip hop-kollektivet Dirty Oppland og en skrivesugen og allsidig forfatterspire, og vi besøker både Maihaugen og rockepuben Felix. Blant annet.

Østlandsbyen er mer enn OL, pins og endeløse skispor. Guri Solberg har fått de ekte Lillehammer-guttene Jaa9 og Onkl P fra rapgruppa Dirty Oppland til å guide henne og seerne gjennom byen.

Opplandsk rap
Lenge før de egentlig har gitt ut noe som helst, ble Dirty Oppland kåret til "det neste store" innen norsk rap. I 1999 slo de to gruppene Verbal SNC’z og Ridderne av Det Norske Hus seg sammen, og resultatet ble Dirty Oppland som teller omtrentlig 14 medlemmer.

Når de rapper, dreier deg seg ikke så mye om hva som blir sagt eller hvem som sier det, men hvordan det blir sagt. Og nettopp denne verbale kunsten har gjort at guttene fra Lillehammer får leke med de store gutta som Tungtvann, Equicez og Diaz. I disse dager er de aktuelle med en semioffisiell utgivelse med det beste fra ulike demoer og mikstaper.

Øl, rock og lapskaus
I tillegg til å bli med Jaa9 og Onkl P på Maihaugen og Lillehammer skysstasjon, der Onkl P forresten ble utestengt et helt år på grunn av en skyteepisode med en softgun og en vekter, tar Stereo turen til rockepuben Felix. Dette er musikkfolkets samlingssted i Lillehammer, der punkere, hip hop’ere, studenter og gamle sjømenn spiser lapskaus og drikker øl sammen.

Travel forfatter
Guri Solberg snakker også med Morten Sangvik fra Mandal, som nå er bosatt i Lillehammer. I tillegg til å skrive noveller i bokform, går han på stedets filmskole for å lære seg å skrive filmmanus. Han har tidligere vært hundefører på Svalbard og Alaska, og bombehundfører i Bosnia og Libanon. I tillegg har han erfaring med lakseoppdrett på Færøyene, og de tre siste årene har han bodd på en seilbåt ved Hovedøya utenfor Oslo. I høst debuterte han med novellesamlingen "To ubesvarte anrop", samtidig som han begynte på manuslinja på filmskolen i Lillehammer.

Om Stereo
Stereo har i høst fått ny sendedag, nytt studio og ny programleder. Guri Solberg, kjent fra Petre, gir seerne ungt kulturstoff hver søndag.

Egenprodusert kulturmagasin
Programleder: Guri Solberg
Prosjektleder: Line Hødnebø
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252