Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 27. november 2007 kl 22.30 Safari

Heftig kunstnerliv i fattige Berlin

Gallerist Atle Gerhardsen virker i Berlin og gløtter inn i det berlinske kunstmarkedet – i Safari. (Foto: NRK)
Gallerist Atle Gerhardsen virker i Berlin og gløtter inn i det berlinske kunstmarkedet – i Safari. (Foto: NRK)
I Safari handler det om kunst og penger i Berlin – byen ordføreren selv beskriver som "fattig, men sexy". Vi treffer også nordmenn i denne tyske byen, blant dem billedkunstneren Mai Hofstad Gunnes og galleristen Atle Gerhardsen.

Tysklands hovedstad har en gjeld på nesten 500 milliarder kroner - husleien er lav, kunstnerne strømmer hit og kreativiteten blomstrer. Det som er helt nytt, er at Berlin nå i tillegg er i ferd med å bli kunstmarkedets by. Nye gallerier åpner nesten ukentlig, og nå kommer også de store internasjonale galleriene.

Brünnenstrasse i øst
Vi skal til gallerigata Brünnenstrasse, hvor nye gallerier etablerer seg i en nedslitt del av gamle Øst-Berlin. Og til Haunch of Venison, et internasjonalt galleri med sterkt renommé, som nå har åpnet en egen filial i Berlin. Den norske galleristen Atle Gerhardsen har drevet galleriet c/o Atle Gerhardsen i Berlin siden 2001. Han forteller om utviklingen i det berlinske kunstmarkedet.

En dør til Berlin
Det er i løpet av de siste par årene at kunstmarkedet virkelig har blomstret opp i Berlin. Men noen har vært her en stund; den tyske samleren Erika Hoffmann flyttet til Øst-Berlin i 1994. Hun ønsket å være med på å bygge opp byen etter at muren falt. I en gigantisk leilighet bor hun med hele samlingen sin, Sammlung Hoffmann, som består av kunst hun har samlet sammen med mannen sin siden 60-tallet. Hver lørdag åpner hun dørene til hjemmet sitt for kunstinteresserte.

Nordmenn i Berlin
Også norske kunstnere drar til Berlin, og det har de gjort lenge. Det norske Nasjonalbiblioteket viser nå utstillingen "Jeg har en koffert i Berlin". En av de som er med på utstillingen er Mai Hofstad Gunnes. Vi møter henne i Berlin hvor hun har bodd og arbeidet i flere år.

Den Berlin-baserte kunstnergruppen e-Boy åpner årets julekalender i Oslo lørdag 1. desember. Vi besøker dem under planleggingen i Berlin.

Egenprodusert kunst- og kulturmagasin fra NRK Kultur (2007)
Programleder: Jeannette Platou
Prosjektleder: Jo Raknes
For ytterligere spørsmål: Vaktsjef Ales Ree i Safari, 913551803/23042493 eller ales.ree@nrk.no
Kontaktperson:Steinar Dahl , tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900
info@nrk.no