Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 10. juli 2002 kl 20.00 Store forventninger

En anonym velgjører


Vi er kommet fram til andre del av Charles Dickens tidløse historie om unge Pip og hans konfliktfylte møte med en voksen verden, der lidenskap, materialisme og svik utfordrer kjærlighet og vennskap.

Som barn vokser Pip opp med sin søster i en liten landsby. Han bestemmer seg tidlig for å gjøre alt for å forandre sin sosiale status etter et besøk i det eksentriske ”Satis House”, der den vakre Estella gjør sterkt inntrykk på han.

Ettersom Pip vokser opp, er det lite som tyder på at han kan klare å oppfylle drømmen sin om et mer velstående liv. Han blir assistent i svogeren Joes verksted, og ser ikke lyst på fremtiden. Men så dukker det opp en advokat som snur livet hans på hodet.

Advokaten forteller Pip at han har en anonym velgjører, som tilbyr seg å utdanne Pip til å bli gentleman i London. Betingelsen er at velgjørerens identitet forblir ukjent. Pip regner med at det er Miss Havisham fra Satis House som er ansvarlig for denne forandringen i hans liv, og satser på at han nå har en mulighet til å gifte seg med Estella – som han fortsatt er dypt forelsket i.

Om serien
Charles Dickens’ roman ”Store forventninger” handler om konflikt og kjærlighet. Den utforsker kompliserte sider av menneskesinnet - skam, lidenskap, penger og kapitalisme - i en verden hvor brutalitet og victoriansk eleganse møter hverandre. BBC har laget fjernsynsserie av den mørke, erotiske og usentimentale historien.

Store forventninger er en kjærlighetshistorie, men kanskje mest av alt en historie om selv-fornektelse. Vi følger den unge foreldreløse gutten Pip (Ioan Gruffudd) i hans drømmer om å bli en ”gentleman”.

Pip vokser opp i en liten landsby og har høye forhåpninger om hva han kan oppnå i livet. Etter å ha møtt den rike og manipulerende Miss Havisham (Charlotte Rampling) kommer han i kontakt med hennes unge adoptivdatter, den vakre men hjerteløse Estella (Justine Waddel). Pip forelsker seg hodestups og ønsker mer enn noe annet å oppnå en høyere sosial status for å komme nærmere henne. Ganske uventet viser det seg at han får muligheten til dette.

En mystisk velgjører hjelper Pip til å nå målet sitt, og snart er han både høyt ansett og populær. Men han får seg et sjokk når han avslører velgjørerens identitet. Han lærer seg at verdien av vennskap og lojalitet betyr noe helt annet enn materiell velstand.

Britisk fjernsynsserie fra BBC i fire deler
Original tittel: Great Expectations
Regi: Julian Jarrold
I rollene: Ioan Gruffudd, Charlotte Rampling, Clive Russell, Justine Waddell og Bernard Hill
Pressekontakt: Elisabeth Burø, tlf: 23049841, mob: 93046697
Sendt 21.1.2002