Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 5. desember 1999 kl 20.10 Profil: Salman Rushdie - et møte i New York

Profil: Salman Rushdie - et møte i New Y


NRK2 søndag 5. desember kl 20.10
Profil: Salman Rushdie - et møte i New York

Fatwaen gjelder ikke lenger

Salman Rushdie er atter en fri mann - i den grad en mann uten registrert adresse og med nye drapstrusler hengende over seg, kan gis en slik benevnelse.
Fra ayatollah Khomeini utstedte drapsordren i 1989 til den ble opphevet nesten ti år senere, hadde den britiske stat brukt bortimot 100 millioner kroner på vaktholdet av forfatteren Salman Rushdie (1947-), som foretok flere utenlandsreiser også i denne perioden.
Veien kan synes lang fra de skjebnesvangre \"Sataniske vers\" til hans nye roman \"Grunnen under hennes føtter\", der en indisk rockestjerne er hovedpersonen.
I dette programmet får vi stifte nærmere bekjentskap med forfatteren og litteraturen hans.

Sataniske vers og fatwaen
I 1988 gav Rushdie ut \"The Satanic Verses\", som straks vakte sterk debatt fordi den av mange muslimer ble oppfattet som blasfemisk og krenkende. Boken ble omgående forbudt i India og mange muslimske land. Mange steder ble det holdt store demonstrasjoner mot boken og forfatteren, og i flere tilfeller kom det til opptøyer der menneskeliv gikk tapt.
Uroen omkring \"The Satanic Verses\" ble enda mer dramatisk i februar 1989, da Irans leder ayatollah Khomeini lyste boken i bann (fatwa) og dømte dens forfatter og utgivere til døden.
Den norske utgaven (\"Sataniske vers\") kom i april 1989, trass i sterke protester fra muslimer i Norge. Debatten dreide seg i stor grad om ytringsfriheten og dens grenser, med bakgrunn i Grunnlovens blasfemi- paragraf.
Drapet på den italienske og den japanske oversetteren i 1991 og attentatet mot Rushdies norske forlegger William Nygaard i 1993, er satt i sammenheng med fatwaen, og hele saken har vært en vedvarende belastning på forholdet mellom Iran og en rekke vestlige land.

NRK2 søndag kl 20.10

Bilde (via Scanpix/Internett)
Forfatteren Salman Rushdie lever fortsatt et liv i utrygghet, til tross for at fatwaen ikke gjelder lenger.

Innkjøpt dokumentar
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83