Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 4. november 2003 kl 23.10 Utsyn: Kritisk søkelys på oljeindustrien

Olje på bålet i Sudan

På tross av seg selv er Røde Kors og andre humanitære organisasjoner som arbeider blant flyktninger og andre utsatte menneskegrupper, noen ganger også en medvirkende årsak når ulykken rammer menneskene de skal hjelpe.

Kan man med åpne øyne både tenne ilden og siden betale for vannet som skal til for å slukke den? spør reporterne som står bak dokumentaren. Programmet har vunnet en pris for gravende journalistikk på Festival du Scoop i Frankrike.

Dokumentaren henter sitt eksempel fra hjertet av Afrika, fra Sudan der oljeselskapene nylig har startet utvinningen av landets rike oljeforekomster. Programmet dukker ned i den langvarige borgerkrigen som herjer i Sudan, der det islamistiske regimet i hovedstaden Khartoum omsetter deler av oljemilliardene i våpen, for å bekjempe deler av befolkningen som (ofte) er kristen. I fjor lå landets forsvarsbudsjett på fire milliarder kroner.

Hvitvasking av olje
Dokumentaren viser hvordan deler av Sudans svarte gull, oljen, blir kanalisert gjennom de multinasjonale oljeselskapene som bidrag til Røde Kors og andre humanitære hjelpeorganisasjoner. En kapital som stammer fra de samme kilder som brukes til å angripe landets sivilbefolkning. Slik blir noen av ofrene for det sudanske regimets politikk hjulpet, organisasjonene lukker øynene for hvor støtten kommer fra, og en skitten virksomhet får et anstrøk av anstendighet.

Innkjøpt sveitsisk program
Original tittel: Le pétrodollars de l’humanitaire
Regi: Jean-Philippe Ceppi og Jean-Bernard Menou apped in ColombiaKidnapped in Col
Produksjon: Television Suisse Romande (2002)
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57