Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 3. september 2004 kl 22.25 Cityfolk: Timisoara

En by i Romania

By-klovnen i Timisoara (Romania) heter Romica Rusu og har diktatorer som sitt spesiale. (Foto: TVR)
By-klovnen i Timisoara (Romania) heter Romica Rusu og har diktatorer som sitt spesiale. (Foto: TVR)
I Timisoara blir vi kjent med en representant for sigøynerfolket. I sentrum av byen opptrer en klovn, og en av byens unge prester er også tannlege.

Timisoara ligger vest i Romania, er nesten på størrelse med Oslo, men har langt flere sigøynere enn Norges hovedstad. De fleste av dem er fattige, men noen av dem er blitt styrtrike i løpet av kort tid etter revolusjonen i Romania. Den startet i Timisoara i 1989 og førte til Ceausescu-regimets fall.

Letitia Mark (45) er sigøyner og bor på grensen mellom de rike og de fattige sigøynerne i byen. Hun er dessuten forkvinne i kvinnesaksforeningen til sigøynerne.

By-klovn
På torget finner vi klovnen Romica Rusu (47), et kjent innslag i bybildet og med fast plass foran teater- og operahuset. Fra naturens side har han et ansikt som ligner både Hitlers og Chaplins. Romica har gjort det til sitt spesiale å imitere diktatorer, og han har et særskilt lag med Ceausescu.

Tannlege og prest
Stefan Stratul (34) fikk meget gode karakterer på skolen, og han var en av de beste studentene i sin generasjon. Etter tannlegeutdannelsen åpnet han egen praksis i Timisoara.

Praksisen har vært en suksess, men Stefan fikk likevel lyst å forsøke noe annet. I dag er han ortodoks katolsk prest.

Mer om serien
Cityfolk byr på portretter av bymennesker i ulike europeiske land. I ni nye programmer skal vi møte folk i like mange byer, alle med noe interessant å fortelle. Turen går til Oslo, Rotterdam, Helsinki, Stockholm, Zagreb, München, Lisboa, Dublin og Timisoara (Romania). Serien som er et av de mest vellykte samarbeidene innenfor EBU, går nå i sin syvende sesong.

NRKs utsendelser hadde i fjor sommer en seeroppslutning på mellom 30 og 40 prosentandeler, noe som viser interessen for programmer som kan hjelpe oss til å forstå fremmede folk i andre kulturer. En tommelfingerregel for disse programmene er at hvert av dem blant annet skal inneholde et portrett med noen fra innvandrerbakgrunn.

Det er nå flere nye øst-europeiske nasjoner som deltar i Cityfolk-samarbeidet gjennom EBU (Den europeiske kringkastingsunionen).

Utvekslingsprogram, EBU – 9 dokumentarer (2004)
Originaltittel: City Folk
I kveld: Cityfolk - Timisoara (9)
Produksjon: BR, Czech TV, DK4, HRT, MTV, NPS, NRK, ORF, RTE, RTP, SVT, TV Slovenija, YLE
Kontaktperson: Kjetil Saugestad, Østlandssendingen, mob.tlf. 90 93 34 92
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57