Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 30. mars 2004 kl 19.55 Fra loft og kjeller

Skattejakt i stabbur

Kjell Fuglehaug og Stine Woxman på tunet utenfor Vesaasgården. (Foto: Trond Lillealtern, NRK)
Kjell Fuglehaug og Stine Woxman på tunet utenfor Vesaasgården. (Foto: Trond Lillealtern, NRK)
Kveldens program kommer fra gården Vesaas i Vinje i Telemark – fødestedet til Tarjei Vesaas. I dag er det brorsønnen til Tarjei, Olav, som driver gården sammen med kona Eli. Det er stabburene på gården som skal gjennomsøkes på jakt etter vekkstuede og glemte "skatter". Jegerne er som vanlig programleder Kjell Fuglehaug, antikvitetsekspert Stine Woxman og reisekokken Frode Aga.

Stabbur blir i Telemark kalt "bu", og dette er interessante bygninger – som regel i to etasjer. Første etasje ble brukt til oppbevaring av mat, og loftet ble brukt til oppbevaring av klær, kister og andre ting som skulle lagres.

Det er et interessant og velfylt loft våre tre venner besøker i kveld. Her finnes alt fra gamle ulveksinnspelser og bunader til kister, ski, gamle trau og en himmelseng fra 1790.

"Fingergraut"
Reisekokken i følget, Frode Aga, får hjelp av en lokal "tradisjonsmatbærer", Bodil Norjorde. Sammen disker de opp med "fingergraut", en matrett som tømmerhoggerne i distriktet spiste mye av i eldre tider.

Det er ingen auksjon i dette programmet.


Om serien
I "Fra loft og kjeller" har programleder Kjell Fuglehaug fått med seg antikvitetsekspert Stine Woxman, et nytt bekjentskap for seerne. Reisekokken Frode Aga er derimot godt kjent for seerne. I løpet av åtte programmer reiser de rundt i hele landet på jakt etter antikviteter. I fem av programmene blir det auksjon, og publikum inviteres til å være med å by.

I løpet av serien stopper Kjell, Stine og Frode i Nordfjord, Oslo, Telemark, Tønsberg, Stryn, Lena, Asker og Drammen. Mannskoret "Arme riddere" varter opp med originalskrevet musikk, og kommentarene blir lest av Øyvor Bakke, kjent fra blant annet "Norge i dag".

Egenprodusert underholdning fra Program riks, Bergen
Programleder: Kjell Fuglehaug, tlf: 98 89 07 70
Prosjektleder: Trond Lillealtern, tlf: 95 02 88 58
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83