Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 5. mars 2012 kl 20.15 Grottedykkerne

Inn i det ukjente


I Norge finnes det 8300 aktive sportsdykkere. Noen få av disse tar dykkingen til et ekstremt nivå. De dykker kilometervis inn i mørke, til tider trange og ukjente grotter.

Elva Russåga i Saltdalen går under jorda i en kilometer og danner da Jardbrugrotta. For sju grottedykkere, seks menn og en kvinne, har den store drømmen i mange år vært å finne en passasje som gjør det mulig å svømme gjennom hele grotta. Sommeren 2011 fikk de endelig muligheten til å prøve nettopp det, og Ut i naturen fikk følge dem inn i naturen for å få se et fantasisk Norge fra innsiden.

Flere folk har vært på månen
Fordi det kreves spesialkompetanse, spesialutstyr, god fysikk og nerver av stål for å komme inn i Jardbrugrotta, har ingen tidligere vært der, og det er akkurat det som driver grottedykkerne i Norges største grottedykkerekspedisjon - nemlig møte med det ukjente og vissheten om at det har vært flere mennesker på månen enn inn der de skal.

Risikosport
Det største faremomentet for grottedykkerne er at de dykker under tak. Skulle noe gå galt, kan det være mange hundre meter ut til friluft. I tillegg må de kunne takle kulde, trange passasjer og stummende mørke.

Egenproduksjon (2011)
Kontaktperson: Hanne Aass, mobil: 97110634
Redaktør: Terje Dale, mobil: 91532430
Produksjonsleder: Bjørg Langeland, mobil: 93496759
Kontakt for presse: presse@nrk.no
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice info@nrk.no, tlf: 815 65 900