Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 23. august 2011 kl 23.15 Dokusommer: Humor - Nord-Koreas svakeste punkt

Journalist i gjøglerdrakt


I forkleding av å være en dansk teatertrupp på kulturutveksling i Nord-Korea, har journalisten Mats Brügge og hans team kommet seg inn i et av verdens mest lukkede og isolerte land.

Nord-Koreas 23 millioner innbyggere er styrt av jernhånden til Kim Jong-il, og landet har en historie med brudd på menneskerettighetene - drap og mishandling av landets handikappede innbyggere og et folk som lever på sultegrensen.

Teatertruppen "The Red Chapel" får tillatelse av den nord-koreanske regjeringen til å framføre en forestilling for et utvalgt publikum i hovedstaden. I virkeligheten består teamet av den skruppelløse danske journalisten Mats Brügge, og to dansk/koreanske komikere, Jacob og Simon. Jacob er handikappet og sliter med spasmer.

Humor og hat
Målet deres er å bruke humor for å synliggjøre og problematisere det undertrykkende regimet. Enn så lenge er de vel ivaretatt av et gjestfritt vertskap som viser dem viktige historiske severdigheter, og setter stor pris på "samarbeidet".

Underveis ser vi at dobbeltlivet tar på truppen, og spesielt hvordan den handikappede Jacob sliter med de konfliktfylte følelsene og hatet mot vertslandet.

Filmen er sammenlignet med Lars Von Triers "Idiotene" på måten den bruker sensitivitet og mørk humor for å gi ett glimt fra innsiden av det nord-koreanske diktaturet. Dokumentaren vant prisen for beste nordiske dokumentar i 2009.

Sendt tidligere


Dokumentar
Produsert av Zentropa Rambuk, Peter Engel for DR (2009)
Originaltittel: The Red Chapel
Regi: Mats Brügger
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen , 23 04 40 79/91 16 47 16
TV-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900
Publikumssevice