Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 25. november 2002 kl 20.00 Barmeny: Stekt kjøtt

Er biff alltid biff?

Lars Barmen lager flere retter av stekt kjøtt i kveldens
Lars Barmen lager flere retter av stekt kjøtt i kveldens "Barmeny". (Helge Semb, NRK)
Ytrefilet, indrefilet, entrecôte, mørbrad, tournedos, filet mignon.... hva er hva? Lars Barmen gir svar. Du får vite hvordan du steker kjøtt slik at det blir saftig og smakfullt.

Lars Barmen tilbereder lammecarrè, helstekt indrefilet, grillet T-bone steak, dobbel entrecôte, biff av ytrefilet samt tilbehør som passer.

Oppskrifter:

Lammecarré
6 pers
1 lammesadel på ca 2 kg
Salt, pepper

Skjær av senene på hver side av ryggbeinet, skjær langs benet helt ned til ribbebeina på begge sider. Hugg filetene av ryggbeinet på begge sider.
Legg filetene i en tørr, varm panne, og brun overflaten på alle sider.
Legg dem i en ildfast form, krydre med salt og pepper. Bak i ovn på 200 grader i 16 minutter. Bruker du steketermometer skal dette stå på 160 grader. Ta ut kjøttet og la det hvile i minst 10 minutter før du skjærer i det.

Helstekt indrefilet
800 gr indrefilet av midtstykket
2 ss soyaolje
Brun kjøttet i en varm panne med oljen.
Legg det over på ildfast fat, og bak det i ovn på 200 grader i 14 minutter.
La kjøttet hvile i 10 minutter før du skjærer i det.


Grillet t-bone steak
2 stk t-bone steak på 500 gr hver
Salt, pepper

Legg kjøttet på varm grill eller grillpanne og stek i 30 sekunder. Løft opp stekene og vri dem 90 grader og stek dem videre i 30 sekunder til. Dette gjør at du får et pent kryssmønster i kjøttet.
Snu stekene og gjør det samme på andre siden.
Legg kjøttet i en ildfast form og bak videre i ovn på 200 grader i 6 minutter.
Ta det ut og la det hvile i 7 minutter før du skjærer i det.

Dobbel entrecote
2 stk entrecote på 400 gr hver

Grill entrecotene i en grillpanne på begge sider. Legg dem i en ildfast form og bak dem på 200 grader i 12 minutter eller til steketermometeret viser 50 –55 grader.
La kjøttet hvile i 10 minutter før du skjærer i det.

Biff av ytrefilet
4 stk biff av renskåret ytrefilet på 200 gr hver

Grill kjøttet i grillpanne i 4 minutter på hver side, la det hvile i 6 minutter og server.

Bakte løk
20 sjalottløk
20 fedd hvitløk
200 gr grovsalt

Legg saltet i bunnen av en ildfast form, legg på løk og hvitløk og bak i ovn på 180 –200 grader i ca. 20 minutter .

Bakte poteter
1 kg mandelpoteter
300 gr havsalt

Legg havsaltet utover en langpanne. Legg på potetene og bak dem i ovn på 200 grader i 15-20 minutter.

Grønnsaksmiks
100 gr bacon i terninger
2 grovhakkede sjalottløk
200 gr sopp i store biter
100 gr erter
2 grovhakkede tomater
Pepper og evt. salt

Stek bacon nesten sprø i en stekepanne.
Tilsett løken og stek ett minutt. Tilsett sopp og stek ett minutt til. Tilsett erter og tomat og stek ett minutt. Smak til med pepper og evt. salt.

Spinatkremsaus
1/2 ss soyaolje
200 gr spinat
1/2 hvitløksfedd
2 dl fløte
Salt, pepper, muskat

Varm oljen i en stekepanne og sett det halve hvitløksfeddet på en gaffel.
Ha spinaten i pannen og rør med hvitløksgaffelen. Tilsett fløte og smak til med salt, pepper og muskat.

Aspargesbønner og spisskål
1/2 dl vann
2 ss smør
150 gr aspargesbønner
1/2 spisskål
Salt, pepper
3 ss grovt revet basilikum
Varm vann og smør i en stekepanne, del bønnene på langs og ha dem i pannen kok i 5 minutter. Grovhakk kålen og ha den i pannen.
Kok videre i 2 minutter, smak til med salt og pepper og basilikum.

Bernaise
200 gr smør
1 sjalottløk
1/2 dl hvitvin
2 eggeplommer
1 ss vann
Salt, pepper
Sitronsaft
2 ss hakket estragon
1 ss hakket kjørvel

Smelt smør i en kasserolle og ta av skummet på toppen.
Hell smøret over i en ny kasserolle og fjern vannet i bunnen av kasserollen. Avkjøl smøret til ca. 65 grader
Finhakk løken og kok den med hvitvin til nesten all væsken er forsvunnet. Tilsett eggeplommer og vann og pisk plommene luftig over vannbad. Spe inn smøret mens du pisker kontinuerlig.
Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Tilsett estragon og kjørvel rett før servering.

Egenprodusert matprogram
Programleder Lars Barmen
Ved Bjørn Holmgren og Helge Semb
Prosjektleder Are Fiva
Pressekontakt Anna-Marie Normann, 23 04 78 53 / 907 75 758