Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 8. august 2010 kl 19.55 Dokusommer: Holocaust - Tidsvitner

De siste stemmene


Før krigen levde det drøyt to tusen jøder i Norge. I dag er bare et fåtall av dem fremdeles i live. Fem forteller historien sin i dokumentaren "Holocaust – tidsvitner". En av dem er tidligere Stortingspresident Jo Benkow.

I dokumentaren møter vi to kvinner og tre menn – tre av dem overlevde fordi de klarte å flykte før de ble arrestert, to mener de overlevde fangenskapet i Auschwitz fordi de hadde flaks. Felles for dem er at de mistet mange av sine pårørende – noen mistet alle.

Jo Benkow – flyktet til Sverige med sin far høsten 1942. Etterlot kvinnene i familien i Norge.
Samtlige deportert og drept i tyske konsentrasjonsleire.
Bosatt i Oslo.

Sammy Steinmann – arrestert 26. oktober, deportert med slaveskipet SS Donau den 26. november 1942. Fange i Auschwitz fra desember 1942 til frigjøringen. Mistet resten av sin familie i konsentrasjonsleire.
Bosatt i Oslo.

Julius Paltiel – arrestert i Trondheim i oktober 1942. Satt først på Falstad Arbeidsleir utenfor Trondheim. Deretter deportert til Tyskland med SS Gutenland i januar 1943. Fange i Auschwitz fra februar 1943 til frigjøringen. Mistet sin bror og sine foreldre i tyske konsentrasjonsleire.

Fanny Rascow – flyktet til Sverige med sin mann tidlig på høsten 1942 – resten av hennes familie deportert og drept i tyske konsentrasjoneleire. Rascow er bosatt i Oslo.

Jenny Wulff – gift med engelskmannen Ilai Wulf. Arrestert 26. oktober 1942 sammen med resten av familien. Fordi hun var gift engelsk ble hun sendt til Bretvedt Kvinnefengsel og ikke deportert med SS Donau som resten av hennes familie. Senere deportert til Tyskland og Frankrike. Befridd av amerikanerne i 1945. To av hennes søstre, begge brødrene og hennes foreldre ble drept i tyske konsentrasjonsleire. Wulff er bosatt i Oslo

Bakgrunn
Berit Reisel fra Holocaustsenteret og forsker Bjarte Bruland har brukt to år på å kartlegge de norske jøders skjebne under Den andre verdenskrig. Av alle jødene som bodde i Norge i april 1940 er det nå bare 25 stykker igjen – hvorav tre bor utenfor landet. Målet var å intervjue alle og dokumentere deres liv før de går bort. Intervjuene ble gjennomført i samarbeid med Irene Levin.

Disse fem historiene i "Holocaust – tidsvitner" ble valgt ut fordi de speiler forskjellige sider ved skjebnene til norske jøder under krigen. Historiene er klippet sammen slik at de går i hverandre, det er brukt lite arkivbilder og det er ingen kommentarstemme i dokumentaren.

Sendt tidlufgere.l


NRK Fakta
Egenprodusert dokumentar
Foto og regi: Edvard Hambro
Intervjuere: Berit Reisel, Irene Levin
Prosjektleder: Cathrine Wik
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41