Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 5. mai 2001 kl 22.20 Fakta på lørdag: Stakkars hedninger

Fakta på lørdag: Stakkars hedninger (t)


NRK1 lørdag 5. mai kl 22.20
Fakta på lørdag: Stakkars hedninger

Misjonerte med livet som innsats

Med utgangspunkt i sin oldefars historie har Harald Herland laget en dokumentarfilm om misjonærene som dro til Afrika for å frelse hedninger. Regissøren starter sin reise i oldefarens fotspor i landsbyen Belo Sur Mer ved Mosambiquekanalen, der August Østbye begynte sin misjonsvirksomhet for over hundre år siden.

Gjennom filmen vil Herland finne svar på hvordan et menneske risikerte sitt eget og sine barns liv og helse for å utføre et \"livskall\".

Ved hjelp av gamle dagbøker, fotografier, filmdokumentasjon fra begynnelsen av forrige århundre, nye opptak fra Madagaskar og intervjuer med blant andre tidligere barnehjemsbarn og misjonærer, gis vi et fengslende innblikk i en til nå ukjent historie. Harald Herland formidler en film både om følelser og fakta.

- Jeg trodde at min oldefar var en helt, men etter at jeg begynte å grave i denne historien fant jeg ingen helter, men bare mennesker som var villige til å ofre seg selv og sine egne barn for troens skyld, forteller Herland.

Bukket under
Misjonærene som reiste ut var gjerne håndverkere og bønder, mens mange av kvinnene kom fra finere familier. Og det var kvinnene som først bukket under i det tøffe klimaet. Den gangen fantes det ikke medisin mot malaria, innvolsorm og gonoré. Nesten alle misjonærene mistet barn under oppholdet. - I 22 år arbeidet missionen uten nogen større framgang. 80 prosent av missionærene falt fra, og resultatet av dette tunge arbeidet var bare 252 kristne, skriver August Østbye i sin dagbok.

Østbye var misjonær fra 1898 til 1932. Han ofret 34 år av sitt liv for å frelse hendinger. I løpet av denne tiden mistet han to barn, fikk selv malaria og var vitne til at mange misjonærer og misjonærbarn bukket under av sykdom og slit. Hans tredje barn, Magnhild, regissørens mormor, ble sendt på Solbakken barnehjem i Stavanger da hun var fem år gammel.

Foreldreløse i Guds navn
Solbakken var barndomshjemmet til flere hundre misjonærbarn fra 1889 og frem til midten av femtitallet, fordi foreldrene hadde nok å gjøre med å frelse barna i Afrika, Japan og Kina. Foreldrene måtte skrive under på at misjonsselskapet hadde ansvaret for oppdragelsen. Som så mange andre misjonærbarn på barnehjem, så Herlands mormor foreldrene sine bare et par ganger før hun ble voksen. Mange følte at de ble sviktet av foreldrene.

- Stakkars hedninger, pleide mormoren å si når hun så en farget mann på fjernsynet, uansett om mannen var Sammy Davis jr eller Muhammed Ali, forteller Harald Herland i kveldens dokumentarfilm.

NRK1 lørdag kl 22.20

Norsk dokumentar fra Motlys
Regissør: Harald Herland, mobil: 95229442
Produsent: Ørjan Karlsen, mobil: 93009640
Pressekontakter: Siri G. Meyer, tlf. 23048123, siri.gronning.meyer@nrk.no og Gunilla Gaarder, tlf. 23049364, gunilla.gaarder@nrk.no

Bilder
1. August Østbye var misjonær på Madagaskar fra 1898 til 1932. (Privat foto)

2. Magnhild Nortvedt i 1913. Hun ble plassert på barnehjem som femåring og møtte foreldrene bare to ganger før hun fylte 22 år. (Privat foto)

3. Ekteparet August og Olga Østbye sammen med spedalske som har fått nytt laken til jul. Bildet er tatt i Tulear på Madagaskar i 1930. (Privat foto)