Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 30. oktober 2012 kl 21.30 Bokprogrammet

Ole Robert Sunde i studio


Ole Robert Sunde kalles Norges smaleste forfatter, men mener selv han har holdt på med det samme som Karl Ove Knausgård i snart tretti år. Nå fyller han seksti og konkluderer sitt selvbiografiske prosjekt. Gert Nygårdshaug inviterer til litterær salong i sitt nye drømmebibliotek og Edvard Hoem skal levere fjerde bind i sitt store verk om Bjørnstjerne Bjørnson.

Ole Robert Sunde har blitt kalt Norges smaleste forfatter. Han debuterte som lyriker med samlingen "Hakk i hæl" i 1982 og siden har han skrevet dikt, romaner og essays. Særlig er han kjent for sin 400 sider lange roman uten punktum, "Naturligvis måtte hun ringe" fra 1992.

Familien som litterær gullåre
Sunde mener han har holdt på med det samme som Karl Ove Knausgård i tretti år, men uten å få så mye oppmerksomhet for det. Selv sier han at det kanskje er fordi han skriver så lange setninger at ingen greier, eller orker, å følge med. Boken "Krigen var min families historie" kommer nå, samtidig med at han fyller 60 år. Den er en slags konkludering av det lange selvbiografiske forfatterskapet. Romanen handler om forfatterens familie, om bestefaren og faren, som kjempet i hver sin krig og om Ole Robert Sunde selv, som var militærnekter. Familien er hans litterære gullåre, sier han selv.

Hoem og Bjørnson
Edvard Hoem har et svært omfattende forfatterskap bak seg. Han har skrevet over tretti verk innen en rekke sjangere som dikt, essay, skuespill og romaner. I de siste årene har han tatt en pause fra sitt skjønnlitterære virke. Han har viet seg til Bjørnstjerne Bjørnson. Det hele begynte som et sideprosjekt men tok etter hvert helt over, han hadde ikke tatt høyde for hvor vanvittig mye stoff som fantes når han skulle skrive om Bjørnson. Bokprogrammet blir med ham til Bjørnsons hjem Aulestad før bind fire i det store verket om Bjørnstjerne Bjørnson skal leveres.

Litterær salong hos Gert Nygårdshaug
Forfatteren Gert Nygårdshaug har også et svært omfattende forfatterskap bak seg. Han er kjent for sine krimbøker om Fredric Drum, men også for sitt engasjement i forhold til økologi, slik det kommer til uttrykk i hans kanskje mest kjente bok "Mengele Zoo". Han er også en tydelig religionskritiker og har meget sterke synspunkt på USA. Nå har han fått bygget sitt drømmebibliotek hjemme i Lier. Der inviterer han til litterære salonger med fans fra hele landet.

Egenproduksjon 2012
Programleder: Siss Vik
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Presseansvarlig: Sarah Jordanson Fauske , tlf: 41506747
Publikum bes henvende seg til Publikumsservice